Het Caya pessarium is een voorbehoedsmiddel zonder hormonen dat vlak voor de baarmoedermond wordt geplaatst. Hiermee voorkomt het dat zaadcellen in de baarmoeder komen. Het pessarium is voorgevormd, past daardoor bij vrijwel alle vrouwen en hoeft niet door je huisarts te worden aangemeten.
Het Caya pessarium wordt voor geslachtsgemeenschap in de vagina gebracht. Doordat het pessarium voorbij de baarmoedermond tot tegen de achterste vaginawand wordt geschoven voorkomt het dat zaadcellen in de baarmoeder terecht komen. De Caya gel die wordt gebruikt bij het inbrengen van het pessarium heeft bovendien een zure pH-waarde van 3,8 waardoor zaadcellen worden gedeactiveerd. Deze pH-waarde biedt tevens bescherming tegen het ontstaan van vaginale infecties.
Door 4ml Caya gel aan te brengen op de rand van het pessarium wordt het inbrengen vergemakkelijkt. Houd het pessarium bij de gripnoppen vast en breng het in, in de vagina. Het pessarium wordt voorbij de baarmoedermond tot tegen de achterste vaginawand geschoven. Na het inbrengen moet de ligging van het pessarium worden gecontroleerd. De ligging is correct als door het membraan de baarmoedermond kan worden gevoeld. Het Caya pessarium mag tot maximaal 2 uur voor geslachtsgemeenschap worden ingebracht. Verwijder het pessarium niet eerder dan 6 uur na de laatste geslachtsgemeenschap uit de vagina.
Bij correct gebruik kan het Caya pessarium twee jaar worden gebruikt, gerekend vanaf de eerste toepassing.
Het pessarium wordt in de eerste zes weken na een bevalling afgeraden. Daarnaast wordt het gebruik van het pessarium ook tijdens de menstruatieperiode afgeraden.
In tegenstelling tot verscheidene andere voorbehoedsmiddelen bevat het Caya pessarium geen schadelijke stoffen en is het hormoonvrij. Mogelijke bijwerkingen zijn dan ook niet bekend.
Het verschil tussen het Caya pessarium en de vrouwencondoom is dat het vrouwencondoom slechts één keer kan worden gebruikt. Waar het pessarium een siliconenkapje is, is het vrouwencondoom een soort zakje. Het pessarium beschermt echter niet tegen SOA’s en het vrouwencondoom wel.