DNA-testen worden niet meer alleen gebruikt voor forensisch onderzoek. Je kan zelf je DNA laten testen op verwantschap en afkomst, aandoeningen, medische gevoeligheid en zelfs op persoonlijke kenmerken.
DNA, wat staat voor desoxyribonucleid acid of in het Nederlands desoxyribonucleine zuur, is of zijn de belangrijkste bouwstenen van het leven. Het bepaalt de bouw, afbraak en opbouw van iedere cel en het is dan ook in alle celkernen van zowel mensen, dieren, planten en schimmels terug te vinden. De structuur van DNA bestaat altijd uit een dubbele helix met daartussen verbindingen waardoor het lijkt op een wenteltrap. Tegenwoordig kunnen we de volledige DNA-code uitlezen en commerciële DNA-kits bieden de mogelijkheid een test af te nemen op het gebied van vaderschap, afkomst, leefstijl en gezondheid.
Als de verwantschap tussen vader en kind onduidelijk is, kan er een vaderschapstest worden afgenomen. Door wangslijmvlies van de binnenkant van de wang af te nemen bij de mogelijke vader en het kind, kom je te weten of er een DNA-relatie is. Het zekerheidspercentage van vaderschapstesten ligt en stijgt zelfs naar 99,9% als de moeder wordt meegetest.
In het uitlezen van de DNA-code wordt er daarom gekeken naar de ‘hotspots’ waar de meeste informatie kan worden terug gevonden. Op deze manier kun je achterhalen of je een verhoogde kans hebt op bijvoorbeeld alzheimer, botkanker of hart- en vaatziekten. Daarnaast is het ook mogelijk om te bepalen of je gevoelig bent voor bepaalde medicijnen.
Er zijn ontzettend veel diëten op de markt, voor iedere persoon wat wils. Het is belangrijk om te weten dat ieder lichaam anders is, dat komt namelijk voort uit je DNA. Hoe reageer je op gluten, de afbraak van alcohol en caffeïne en wat voor type sporter ben je? Al deze punten en veel meer kun je achterhalen met een DNA-test. Met de uitgebreide kennis van je lichaam, kun je veel gemakkelijker een geschikt dieet samenstellen.
Lees onze blogs voor meer informatie: