Bijsluiter downloaden
Divisun is een geneesmiddel behorend tot de groep vitamine D-supplementen. Het zorgt voor opname van calcium (kalk) en fosfaat uit voedsel, nodig voor de opbouw en de stevigheid van botten en gebit en voor een goede werking van de spieren. Divisun wordt gebruikt bij een vitamine D3 gebrek en bij osteoporose, oftewel botontkalking.
Divisun 800IE draagt bij aan een betere opname van kalk en fosfaat uit voedsel. Het wordt na inname in het lichaam via de dunne darm, de lever en de nieren omgezet in het hormoon calcitriol dat zich bindt aan de vitamine D-receptoren welke opname van calcium uit voeding stimuleren.
Divisun komt in tabletten van 400 en 800IE. Uw arts schrijft u de juiste dosering voor. Het tablet kan heel, gebroken of fijngemaakt worden ingenomen. Het is belangrijk dat de tabletten heel consequent worden ingenomen. Bent u een dosis vergeten? Neem deze dan alsnog maar slik nooit meer dan 5 tabletten per dag. Divisun werkt het beste als u naast Divisun voeding gebruikt die voldoende calcium bevat, zoals kaas, melk, yoghurt, groenten, peulvruchten en noten.
Als u overgevoelig bent voor een van de bestanddelen in Divisun dan moet u dit middel niet gebruiken. Divisun moet u niet gebruiken als u nierstenen hebt. Als u dialysepatiënt bent, moet uw bloed regelmatig gecontroleerd worden op een te hoge concentratie aan calcium. Hebt u sarcoïdose (bindweefselziekte van de longen) dan bestaat de kans dat de werking van Divisun versterkt wordt. U moet dan ook uw calciumgehalte in uw bloed en urine regelmatig laten controleren.
Wees matig met het drinken van alcohol. Divisun kan bij langdurig gebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding schadelijke effecten hebben. Het is verstandig hierover met uw arts te overleggen. U mag gewoon autorijden.
Divisun geeft in de gegeven hoeveelheden vrijwel nooit bijwerkingen. Pas bij zeer hoge doseringen (meer dan 50.000ie per week) ontstaat de kans op een te hoog calciumgehalte in het bloed. Dit kan leiden tot misselijkheid, braken, diarree of verstopping, tot een aanhoudende hoofdpijn, duizeligheid, een droge mond, spierzwakte, spierpijn, botpijn, vermoeidheid, een onvaste gang, jeuk of hartkloppingen. Neem als u een van deze bijwerkingen bemerkt altijd contact op met uw arts.
Tegenwoordig kun je thuis ook een zelftest afnemen om te achterhalen of je een Vitamine D tekort hebt. Deze zelftesten zijn er van Medivere en Mijnlabtest. De zelf afgenomen samples van de testen worden geanalyseerd in laboratoria in respectievelijk Duitsland en de Verenigde Staten.
Laboratorium analyse van 25-(OH)-vitamine D3 in het bloed. Ter bepaling van de vitamine D status.
Medivere Vitamine D tekort bloedtest
Mijnlabtest Vitamine D tekort bloedtest
Cholecalciferol Mylan 800ie 90tb