Esomeprazol is een geneesmiddel, behorend tot de groep protonpomp-remmers (PPI) oftewel maagzuurremmers, dat ervoor zorgt dat de aanmaak van zuur in de maag wordt verminderd. Het wordt voorgeschreven bij maagklachten, zoals brandend maagzuur en pijn door opkomend maagzuur (reflux), bij maag- en darmzweren, bij het syndroom van Zollinger-Ellison, waarbij er zich kleine tumoren in de darm of alvleesklier bevinden en om maagklachten te voorkomen bij gebruik van medicijnen die de maag kunnen beschadigen.
In de maagwand bevinden zich cellen die maagzuur en spijsverteringsenzymen produceren, nodig voor het verteren van voedsel. Aan de buitenkant van deze cellen zitten onder andere protonpompen die zorgen voor extra productie van maagzuur. Bij een teveel aan maagzuur ontstaan klachten. Esomeprazol remt de werking van deze protonpompen, waardoor minder maagzuur wordt aangemaakt.
Esomeprazol komt in tabletten van 40 mg. Uw arts schrijft u de precieze dosering voor, neem het tablet in op een vast tijdstip op de dag. Slik het heel door, zonder te kauwen, anders komt de werkzame stof te vroeg vrij. Als u een dosis vergeet, doe dan het volgende: Slikt u Esomeprazol 1 keer per dag en duurt het nog meer dan 8 uur tot uw volgende dosis, neem de dosis dan alsnog in. Is de tijd korter, sla de dosering dan over. Slikt u 2 keer per dag neem dan de dosis alsnog als het nog meer dan 4 uur duurt tot uw volgende dosis.
Als u overgevoelig bent voor een van de bestanddelen in Esomeprazol, gebruik dit middel dan niet. Esomeprazol vermindert de werking van verschillende antischimmelmedicijnen, moet u deze gebruiken, Neem ze dan in met een glas zure koolzuurhoudende frisdrank.
Esomeprazol versterkt de werking van fenytoïne, een medicijn tegen epilepsie en zenuwpijn. U kunt ernstige problemen krijgen met uw gezichtsvermogen, de coördinatie van spieren en spraak en last krijgen van overmatig slapen. Stop als een van deze verschijnselen zich voordoet direct met Esomeprazol en waarschuw een arts.
Bij gebruik van verschillende medicijnen tegen kanker moet u voor het gebruik van Esomeprazol overleggen met uw arts. Gebruikt u bloedverdunners, zoals acenocoumarol of fenprocoumon, dan kan de werking hiervan versterkt worden. Vertel de trombosedienst dat u Esomeprazol gebruikt. Slikt u St. Janskruid, stop hier dan mee als u Esomeprazol wilt gebruiken. Drink tijdens het gebruik van Esomeprazol geen alcohol. Alcohol irriteert de maag. Vermijdt eten waardoor u last krijgt van uw maag.
Over gebruik van Esomeprazol tijdens zwangerschap of borstvoeding zijn onvoldoende gegevens bekend. Het gebruik van Esomeprazol wordt dan ook afgeraden. Autorijden mag, als u niet duizelig bent.
Esomeprazol kan bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende zijn misselijkheid, duizeligheid, braken, buikpijn, diarree en verstopping. Soms komen ook hoofdpijn, slaperigheid, jeuk, zweten en haaruitval voor. De meeste bijwerkingen verdwijnen nadat met Esomeprazol is gestopt.
Als u Esomeprazol langer dan 8 weken gebruikt, kunt u niet ineens stoppen met het slikken ervan. Bouw langzaam af om terugkerende klachten te voorkomen.