Flixotide is een geneesmiddel behorend tot de groep van corticosteroïden of bijnierschorshormonen dat ervoor zorgt de luchtwegen beschermd worden tegen prikkels die benauwdheid veroorzaken. Flixotide wordt voorgeschreven bij astma en bij COPD.
Flixotide remt ontstekingsprocessen in de luchtwegen door receptoren in het weefstel minder gevoelig te maken voor prikkels die benauwdheid kunnen veroorzaken.
Flixotide komt in een inhalatiespray ook wel dosis-aerosol of verstuiver genoemd van 50 ug/g, 125 ug/g en 250 ug/g per dosis. Uw arts schrijft u de juiste dosering voor.
U hebt van uw arts instructie gekregen hoe en hoe vaak u Flixotide moet inhaleren. U moet altijd het spuitbusje voor gebruik flink schudden, zodat de inhoud zich goed verdeelt. Alleen dan komt iedere keer evenveel Flixotide vrij.
Om beter en makkelijker te inhaleren, kunt u gebruikmaken van een voorzetkamer (een grote buis), waar u de Flixotide in verstuift. U kunt dan rustig verschillende keren via de buis inademen. Controleer van deze voorzetkamer wel regelmatig de kleppen, werken deze niet goed, dan moet u de voorzetkamer vervangen.
Spoel na het inhaleren altijd uw mond goed met een slok water en spuug dat vervolgens uit. Neem daarna nog een slok water, gorgel hiermee en slik dit door. Zo voorkomt u dat er Flixotide in uw mond achterblijft wat heesheid en schimmelinfecties kan veroorzaken. Als u na het inhaleren iets eet en/of uw tanden poetst, werkt dit nog beter. Als u een dosis vergeet en het duurt nog meer dan 4 uur voor een volgende dosis, neem de vergeten dosis dan alsnog.
Als u overgevoelig bent voor een van de bestanddelen in Flixotide dan moet u dit middel niet gebruiken. Gebruikt u itraconazol, een medicijn tegen schimmelinfecties overleg dan met uw arts of u Flixotide kunt gebruiken. Itraconazol versterkt de werking van Flixotide en kan leiden tot het syndroom van Cushing, een hormoonaandoening, die wordt gekenmerkt door een verhoogd gehalte aan bijnierschorshormoon (cortisol) in het bloed. Ook kunt u ernstige maagklachten krijgen.
Wees matig met het drinken van alcohol. Als u zwanger bent of als u borstvoeding geeft, kunt u Flixotide veilig gebruiken. U mag gewoon autorijden.
Flixotide kan bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende zijn schimmelinfectie in de mond en/of keel. Dit ziet u aan een witte aanslag in de mond. Neem in dat geval contact op met uw arts. Heel zelden worden ook heesheid, hoesten, keelpijn of vieze smaak en droge mond gemeld. Dit kan komen door een foute manier van inhaleren.