Fraxiparine is een geneesmiddel dat bloedstolsels in de bloedvaten oplost en het ontstaan ervan helpt te voorkomen. Het is een antistollingsmiddel dat gebruikt wordt in geval van trombose en longembolie. Tevens wordt het gebruikt ter voorkoming hiervan, zoals bij mensen die bedlegerig zijn. Daarnaast helpt Fraxiparine bij angina pectoris en na een hartinfarct.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom bloedstolsels ontstaan. Wanneer dit in de bloedvaten of aderen ontstaat, zorgt het ervoor dat bloed minder goed doorstroomt. In het ergste geval blokkeert het volledig het bloedvat of de ader, waardoor bloed niet meer een deel van het lichaam kan bereiken. Dat heeft levensbedreigende gevolgen. Fraxiparine zorgt ervoor dat samenklontering van het bloed voorkomen wordt en al ontstane bloedstolsels oplost. Hierdoor kan het bloed weer vrij stromen.
Gebruik dit middel altijd precies zoals uw arts of apotheker u dat heeft verteld. Twijfelt u over het juiste gebruik? Neem dan contact op met uw arts of apotheker.
Fraxiparine is verkrijgbaar als injectievloeistof in 9500 ie/ml wwsp 0.3 ml, 0,6 ml, 0,8 ml en 1 ml. De dosering is afhankelijk van de ziekte.
Preventie van bloedstolsels: eenmaal daags 0,3 ml gedurende 7-10 dagen.
Behandeling van bloedstolsels: maximale dagelijkse dosering 171 IE anti Xa per kg lichaamsgewicht, evt. verdeeld over 2 injectiemomenten per dag van 86 IE anti Xa per kg lichaamsgewicht.
Angina pectoris: 86 IE anti Xa per kg lichaamsgewicht, in ader geïnjecteerd. 2 maal daags in combinatie met acetylsalicylzuur (325 mg per dag).
Nierfunctiestoornis of voorkomen van bloedstolsels bij nierdialyse: neem contact op met uw arts
De injectievloeistof dient onderhuids te worden aangebracht, loodrecht in huidplooi in de onderbuik. Laat de luchtbel in de vloeistof ongemoeid.
Fraxiparine kan bijwerkingen veroorzaken, maar niet iedere gebruiker hoeft er last van te hebben. Dit zijn de meest voorkomende bijwerkingen die soms voorkomen: