Mirena is een spiraal wat vaak als anticonceptiemiddel gebruikt wordt. De werkzame stof van de spiraal is levonorgestrel. Mirena kan ook gebruikt worden om menstruatieklachten te verminderen en bij abnormaal vaginaal bloedverlies. In combinatie met oestrogeenhormonen wordt Mirena ook gebruikt om overgangsklachten te verminderen.
De ingebrachte Mirena zal elke dag kleine hoeveelheden hormonen afgeven waardoor uiteindelijk het baarmoederslijmvlies niet wordt opgebouwd en de menstruatiebloedingen lichter en minder pijnlijk plaatsvinden. Daarnaast zorgt het er ook voor dat de zaadcel niet normaal kan functioneren. Het niet opgebouwde baarmoederslijmvlies zorgt er ook voor dat een eventueel bevrucht eitje zich niet kan nestelen. De hormonen zorgen ervoor dat het slijm in de baarmoederhalskanaal taaier wordt waardoor zaadcellen er moelijker doorheen komen en de kans op een zwangerschap dus vermindert.
Mirena wordt in de vagina gedaan en kan ongeveer 5 jaar in de vagina blijven. Na deze periode dient de spiraal verwijderd te worden. Indien gewenst kan de spiraal ook tussentijds verwijderd worden. Het inbrengen en verwijderen dient door een getrainde arts te worden gedaan. Door een applicator brengt de arts de Mirena in de vagina. Het beste kan de Mirena tijdens uw menstruatieweek worden ingebracht. De baarmoedermond is dan het wijdst en dat vergemakkelijkt het inbrengen. Na een bevalling kan de Mirena 6 weken na de bevalling ingebracht worden, omdat de baarmoeder dan hersteld is. Zodra de spiraal geplaatst is zorgt deze voor 99% bescherming tegen zwangerschappen. Wanneer van de Mirena overgestapt wordt naar een ander conceptiemiddel dient de eerste 7 dagen een extra anticonceptie te worden gebruikt.
Er zijn een aantal gevallen waarbij het raadzaam is om Mirena niet te plaatsen. In het geval van kwaadaardige tumor waarvan de groei beïnvloed kan worden door de aanwezige hormonen in Mirena. Daarnaast mag de Mirena niet geplaatst worden wanneer de patiënte zwanger is. Wanneer de patiënte een aandoening of ontsteking heeft aan de baarmoeder, baarmoederholte of baarmoederhals mag Mirena ook niet geplaatst worden. Bij last van hoge bloeddruk is het raadzaam om de bloeddruk regelmatig te blijven controleren.
Mirena kent een aantal bijwerkingen. Wanneer deze langer dan drie maanden aanhouden is het verstandig om een arts te raadplegen. Bijwerkingen die kunnen optreden zijn als volgt: