Vorige week, om precies te zijn op veertien mei was het de Europese dag van de beroerte. Voor de vijftiende keer werd door middel van informatiemarkten in het hele land aandacht gevraagd voor de risicofactoren voor het krijgen van een beroerte oftewel een CVA (Cerebrair Vasculair Accident). Als risicofactoren hiervoor worden meestal hoge bloeddruk, een te hoog bloedsuiker, te hoog cholesterol, boezemfibrilleren en overgewicht genoemd.
Maar wat is nu eigenlijk een beroerte?
Een CVA, meestal dus een beroerte genoemd, heeft altijd te maken met een incident in de bloedvaten in de hersenen. Dat is dan ook precies de betekenis van Cerebraal Vasculair Accident, een ongeluk in de hersenbloedvaten. Naarmate de beschadiging groter is, zijn de gevolgen van een beroerte ook erger.
Een beroerte kan veroorzaakt worden door een afsluiting of door een bloeding. En voor een snelle behandeling is het van groot belang te weten met welke van de twee men te maken heeft.
Een afsluiting oftewel een infarct
Een infarct wordt veroorzaakt door een afsluiting van een bloedvat. De oorzaak is vaak een vernauwd bloedvat, maar ook een bloedpropje kan een oorzaak zijn. Naast een ‘blijvend’ infarct krijgen veel mensen een TIA, dit is een tijdelijke afsluiting van een bloedvat die dus van voorbijgaande aard is en waarna er meestal geen restverschijnselen meer zijn.
Een hersenbloeding
De oorzaak van een hersenbloeding ligt meestal in een scheurtje in een bloedvat. Dit scheurtje kan ontstaan door een zwakke plek in de wand van een bloedvat, ook wel aneurysma genoemd, door een misvorming in de bloedvaten en door een structureel hoge bloeddruk. Het bloed uit het bloedvat stroomt in of rond de hersenen, hoopt zich op en drukt het weefsel aan de kant, waardoor het minder goed of niet meer kan functioneren en zelfs af kan sterven. Ook het weglopen van het bloed uit het bloedvat zorgt ervoor dat de hersenen minder zuurstof krijgen waardoor ze afsterven.
45.000 mensen per jaar
Jaarlijks worden zo’n 45.000 mensen, alleen al in Nederland, getroffen door een CVA. Hiervan overlijden er zo’n 9000 binnen een jaar na dato. Het is dan ook de op een na grootste doodsoorzaak op dit moment.
Bij het krijgen van een beroerte speelt een verouderend lichaam een belangrijke rol. In driekwart van alle gevallen treft een beroerte iemand van 65 jaar of ouder. Vroegtijdige herkenning van de symptomen kunnen ervoor zorgen dat er misschien nog ingegrepen kan worden waardoor de restverschijnselen tot een minimum beperkt worden.
De symptomen
De symptomen van een beroerte kunt u meestal goed herkennen.
- Verlamming in een helft van het lichaam.
- Problemen met zien (uitval aan een kant).
- Een scheeftrekkend gezicht of een scheve mond.
- Onduidelijk praten.
- Moeilijkheden bij het kauwen/slikken.
- Zeer ernstige hoofdpijn.
- Een verminderd bewustzijn.
Snel handelen is van levensbelang en het is dan ook zaak zo snel mogelijk het verschil tussen beide aandoeningen duidelijk te krijgen. Bij een infarct telt tijdverlies is hersenverlies. Medicatie kan tot ongeveer vijf uur na het infarct met een goed resultaat worden toegediend. Bij een bloeding zijn medicijnen juist niet de oplossing, zij maken het alleen maar erger.