In onze blog ‘Welke tabletten mag je breken en welke beslist niet’, spraken we er al over, over retard-tabletten ofwel medicijnen met een gereguleerde afgifte. Maar wat zijn retard-tabletten eigenlijk precies en waarom is het goed innemen van deze tabletten zo belangrijk? We gaan er in deze blog wat dieper op in.
Retard-tabletten zijn tabletten waarbij de afgifte van de werkzame stof langzaam wordt vrijgegeven. Deze tabletten, waarbij retard Frans is voor vertraging, worden ook wel MGA (met gereguleerde afgifte) of MVA (met vertraagde afgifte) tabletten genoemd. De meeste retard-tabletten worden gegeven aan mensen die chronisch ziek zijn en die gebaat zijn bij een constante hoeveelheid van een bepaald medicijn in het bloed.
Dose dumping
De hoeveelheid van het medicijn in een retard-tablet is meestal een stuk hoger dan die in een ‘normale’ tablet; vaak is de dosering zelfs twee tot drie keer zo hoog. Dit betekent dan ook dat je een dergelijke tablet nooit moet verpulveren, breken of fijn moet kauwen om hem beter in te kunnen nemen. Doe je dit wel dan komt alle werkzame stof in een keer vrij - dit wordt dose dumping genoemd - en krijgt het lichaam een overdosis medicijn te verwerken. Dit kan in sommige gevallen zelfs gevaarlijk zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval met bloeddrukverlagende middelen. Met dose dumping wordt de bloeddruk in een keer dusdanig laag dat dit ernstige risico’s met zich meebrengt.
De verschillende aanduidingen op de verpakking
Niet altijd is het voor patiënten duidelijk dat er een medicijn geslikt wordt met een vertraagde afgifte. De verstrekkend apotheker zal dit duidelijk uitleggen, maar om misverstanden te voorkomen, is het ook op de verpakking te lezen. Echter is de aanduiding voor een medicijn met vertraagde afgifte niet universeel. Er bestaan diverse afkortingen die je op een verpakking aan kunt treffen. We zetten ze hier ter verduidelijking allemaal in alfabetische volgorde onder elkaar.
- ChronoCR - controlled release
- Diff - diffucaps
- Dur - durettes
- FAS - facilitated absorption system
- HBS - hydrodynamic balanced system
- LA - long acting
- OROS - oral resorption osmotic system
- Per longettes
- PL - pro longatum
- Retard SA - slow action
- UNI•UNO - gewijzigde vrijgifte, slechts 1 inname per dag
- ZOK - zero order kinetic
- XR - extended release
De voordelen van retard-tabletten
Het voordeel van een medicijn met een vertraagde afgifte is dat het meestal de dosis voor een hele dag bevat en het medicijn dus veel minder vaak hoeft worden ingenomen terwijl de medicijnspiegel in het bloed constant blijft. Maar, omdat de dosis langzaam wordt vrijgegeven, zijn retard-medicijnen niet bedoeld om acute symptomen van bijvoorbeeld pijn of benauwdheid te verlichten. Tabletten met een vertraagde afgifte zijn voorzien van een speciale coating. Hierdoor vallen ze niet uit elkaar en worden ze ook niet aangetast door maagzuur. De tabletten moeten, om de coating in stand te houden, altijd koel en droog bewaard worden en ze mogen niet blootgesteld worden aan direct zonlicht.
Hoe neem je een retard-tablet in?
Het innemen van retard-tabletten of -capsules moet altijd in zijn geheel gebeuren. Omdat niet voor iedereen even eenvoudig is, is het handig om dit rechtopstaand te doen terwijl het hoofd iets naar voren gebogen wordt. (En niet achterover, zoals veel mensen doen.) Neem de tabletten nooit in met melk ,tenzij dit als advies wordt gegeven, maar gebruik gewoon water. Calcium in de melk maakt, net als thee overigens, sommige werkzame stoffen inactief. Ook is het erg onverstandig bepaalde medicijnen in te nemen met grapefruitsap. Dit sap remt de natuurlijke afbraak van medicijn – die altijd wordt meegerekend in de hoeveelheid - en het verhoogt hiermee als het ware de dosering, wat kans geeft op bijwerkingen.
Als je vragen hebt over medicijnen met een vertraagde afgifte, stel deze dan zeker aan ons. Het is belangrijk dat je precies weet waar je aan toe bent als je deze medicijnen slikt of gaat slikken.