In Nederland heeft 2,5% van de bevolking last van atopisch (constitutioneel) eczeem. Concreet betekent dit dat er meer dan een half miljoen mensen rondlopen met huiduitslag en jeuk en met hieraan verwante klachten, zoals astma. Dit komt neer op het totaal aantal inwoners van een stad als Den Haag. Op 14 september wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor deze huidziekte. In Nederland gebeurt dat in het Media Plaza, Jaarbeurs Utrecht.
Maar wat is eczeem nu eigenlijk precies?
Eczeem is de verzamelnaam voor een aantal verschillende huidaandoeningen met eenzelfde soort huiduitslag: een ontstoken huid met rode schilferige, vaak flink jeukende plekken. Er spelen verschillende factoren een rol bij het ontstaan van eczeem. De belangrijkste is erfelijkheid. Daarnaast zijn er factoren die de ernst ervan kunnen beïnvloeden, zoals het soort beroep dat wordt uitgeoefend (contacteczeem door bijvoorbeeld nikkel), de algehele weerstand en het uitdrogen van de huid door het gebruik van water en zeep. Mensen met constitutioneel eczeem hebben een andere vetsamenstelling van de huid. Hierdoor verdampt vocht eerder en wordt de huid sneller droog. Dit heeft een extra effect op het eczeem wat hierdoor verergert. De huid goed vet houden, is bij eczeem erg belangrijk!
Zalven
Het vet houden van de huid doe je het beste met een vettende zalf bijvoorbeeld een zalf met paraffine-vaseline. Dit laat een laagje achter op de huid. Gebruik geen crème, dit werkt averechts. Een crème bestaat namelijk voor een groot deel uit water, dit trekt snel in en droogt de huid juist extra uit.
Het kan zijn dat er ook een hormoonzalf met corticosteroïden wordt voorgeschreven. Corticosteroïden danken hun naam aan het feit dat ze lijken op cortisol een hormoon dat ons lichaam zelf aanmaakt in de bijnierschors. Cortisol wordt door het lichaam ingezet voor het remmen van ontstekingen. De samenstelling van een zalf met corticosteroïden is vele malen sterker dan ons eigen cortisol wat dan ook zeer effectief kan werken op een ontsteking van de huid. Tenminste als het dun wordt aangebracht en niet aan een stuk door wordt gebruikt. Corticosteroïden geven snel gewenning waardoor het effect vermindert. Aangeraden wordt dan ook om de zalf altijd af te wisselen met een zalf zonder hormonen (wisseltherapie).
Het dun smeren heeft ook nog een andere reden. Onze huid kan maar een beperkte hoeveelheid hormoon opnemen, smeer je dik dan gaat er zalf verloren. Om nu te weten hoeveel zalf er gesmeerd moet worden op welk lichaamsdeel, is een schema ontwikkeld. Hierbij wordt uitgegaan van de vingertop als maateenheid (vingertopeenheid of finger tip unit) oftewel de hoeveelheid zalf die past (streep) op het eindkootje van je vinger.