Meer dan 820 miljoen mensen, oftewel een op negen, gaan iedere avond opnieuw met een lege maag naar bed. Dit terwijl er op de wereld genoeg voedsel is voor iedereen, als de verdeling ervan anders zou zijn. Ter illustratie, terwijl 11% van de wereldbevolking kampt met honger, heeft 25% ervan last van overgewicht als gevolg van een overdaad aan eten. Om hier aandacht voor te vragen is World Food Day in het leven geroepen, een internationale bewustwordingsdag waarbij aandacht gevraagd wordt voor voedselzekerheid.
#Zerohunger
Word Food Day oftewel wereldvoedseldag bestaat al sinds 1979 en viert, als dat het juiste woord is, dit jaar zijn veertigste editie. Deze dag is in het leven geroepen door de voedsel en landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties, met als doel de honger in de wereld te bestrijden. Anno nu (2019) sterven er per dag nog ruim 24.000 mensen, waarvan 18.000 kinderen van de honger, terwijl de aarde voldoende voedsel voor iedereen beschikbaar heeft, als het maar eerlijk verdeeld wordt. De FEO streeft, samen met 192 landen, waaronder Nederland, naar een wereld zonder honger in 2030. Deze landen hebben zich in een coalitie verbonden en werken gezamenlijk aan diverse ‘sustainable development goals’. #Zerohunger is goal nummer 2.
Wereldmaaltijden
Even terug naar vandaag, naar woensdag 16 oktober en dus naar wereldvoedseldag. Op heel veel verschillende plaatsen in Nederland en in vele andere landen worden wereldmaaltijden geserveerd. Deze maaltijden bestaan uit dat eten dat per persoon beschikbaar is bij een eerlijke verdeling van het voedsel in de wereld. Het is een smakelijke maaltijd, vaak met biologische lokale producten of producten via eerlijke handel (fair trade) verhandeld.
Een specifiek kenmerk van een wereldmaaltijd is dat het geen vlees en geen vis bevat. Geen vlees, omdat men uitgaat van het feit dat bij de productie van vlees ander voedsel verspild wordt. Gemiddeld is voor de productie van een kilo vlees drie tot tien kilo graan, mais, soja en dergelijke nodig. Het produceren van vlees zorgt dus voor een enorme afname van de in de wereld beschikbare granen die voor menselijke consumptie gebruikt zouden kunnen worden. Ook is er veel minder landbouwgrond beschikbaar, omdat hierop veevoer geteeld wordt.
Het niet aanwezig zijn van vis in een wereldmaaltijd heeft een andere oorzaak. Door overbevissing is er te weinig vis in de wereld beschikbaar voor iedereen. De vis die er wel is, komt grotendeels uit de intensieve visindustrie.
Stijging honger
Of het mogelijk is om wereldvoedseldag als bewustwordingsdag voor voedselzekerheid op te heffen in 2030 omdat dan het doel van zero hunger bereikt is, is nog maar de vraag. Zagen we een aantal jaar een flinke daling in het aantal mensen dat iedere dag met een lege maag naar bed gaat, sinds tien jaar is dit helaas weer aan het stijgen. De toename zien we vooral in gebieden waar conflicten plaatsvinden, maar ook in gebieden waar klimaatverandering zichtbaar begint te worden. Steeds meer droogte, onvoorspelbare regels, overstromingen en stormen, hebben een grote impact op heel veel boeren in de hele wereld.