Overal ter wereld maken velen van ons aan het begin van een nieuw jaar (opnieuw) goede voornemens. Helaas gaan de meeste daarvan ook weer snel in rook op. Het is gewoon heel lastig om voorgenomen veranderingen vol te houden als het leven weer overgaat tot de waan van de dag. Toch zijn er wel manieren die ervoor kunnen zorgen dat je goede voornemens niet verzanden in een jaarlijks weer proberen. We hebben er zes voor je uitgepikt en wie weet gaat het hiermee dit jaar wel lukken je doelen te bereiken.
Tekst gaat verder onder de video
Bedenk het waarom van je goede voornemen
De eerste en meteen ook de belangrijkste manier om je goede voornemen vol te houden, is om van tevoren te bedenken waarom je voor dit voornemen kiest. Als je drijfveer is dat je een hekel aan jezelf hebt, je omgeving je pusht of omdat iedereen nu eenmaal dat voornemen heeft voor een nieuw jaar, is de kans van mislukken zeer groot. Pas als je volledig achter de keuze van je voornemen staat, heb je een goede kans van slagen.
Ga altijd voor haalbare, meetbare doelen
Een doel wordt dus meestal onhaalbaar als je er zelf niet voor 100% achterstaat. Dat geldt ook voor doelen waarbij je tussendoor niet kunt ‘meten’ hoe je er voor staat. Wat overigens voor het ene doel gemakkelijker realiseerbaar is dan voor het andere. Als je wilt afvallen bijvoorbeeld, kun je bepalen dat je een pond per week wilt kwijtraken en dit kun je bijhouden door simpelweg op een weegschaal te gaan staan. Wil je een nieuwe baan, dan is dat lastiger. Je kunt met jezelf afspreken dat je minstens drie brieven per week moet schrijven of dat je dagelijks iemand uit je netwerk moet polsen. Dit betekent je einddoel opdelen in kleinere wel haalbare stukjes, zodat je doel concreet en overzichtelijk wordt.
Ben niet bang voor grote doelen
Ondanks dat het meten ervan lastig kan zijn, blijkt uit Amerikaans onderzoek van de Harvard Medical School dat kiezen voor grotere doelen eerder inspireert tot het halen ervan. Voorbeelden hiervan zijn het lopen van een marathon of het schrijven van een boek. Als je daarbij ook je omgeving informeert over je concrete voornemen en wanneer je dit denkt te bereiken, zullen zij je stimuleren door te zetten, omdat het een mooie prestatie zal zijn.
Maak concrete afspraken met jezelf
Leg je goede voornemen vast op papier en laat dit weten aan mensen die je niet teleur wilt stellen. Heb je behoefte aan veel positieve ondersteuning, communiceer dan je voornemen en het verloop via Social media.
Maak iedere ochtend een klein to do lijstje
Door iedere ochtend even de tijd te nemen voor je doelen voor die dag, vergeet je ze minder snel. Schrijf datgene wat je wilt bereiken of wat je moet doen, op een to do lijstje. Zet er echter nooit meer dan drie tot vijf onderwerpen op, een lange lijst werkt averechts. En zet er zeker geen zaken op die je al gedaan hebt, dan houd je jezelf voor de gek.
Vergeet om perfect te willen zijn
Als je wilt dat je goede voornemens ook gaan lukken, zul je moeten accepteren dat het de ene dag beter zal gaan dan de andere. Het is nu eenmaal niet anders. Soms lukt iets wel, een andere keer lukt het niet. Laat je daardoor niet uit het veld slaan, morgen is er weer een nieuwe dag. Het klinkt raar maar falen is een belangrijk onderdeel van succes. Kun je daar mee omgaan dan kun je er daarna weer opnieuw tegenaan.