Het volgen van een dieet is voor menigeen onder ons geen onbekend fenomeen. In onze maatschappij van overvloed is een pondje meer hier en daar bijna gemeen goed en volgens de laatste peilingen heeft in Nederland bijna de helft van alle volwassenen overgewicht. Op het gebied van afvallen zijn allerlei mogelijkheden, van het drinken van maaltijdvervangende shakes tot calorieën tellen en van vasten tot het zo min mogelijk eten van koolhydraten. Toch blijken de meeste diëten niet voor iedereen hetzelfde resultaat te hebben en hoe dat komt, heeft men recent ontdekt.
Tekst gaat verder onder de video
Een onderzoek in 2019 onder 1100 volwassenen in Engeland en in de Verenigde Staten, waarbij alle deelnemers twee weken lang precies hetzelfde te eten (dezelfde producten op hetzelfde tijdstip en in dezelfde hoeveelheid) kregen, laat zien dat ieder individu anders reageert. Door het met een onder de huid van de arm aangebracht apparaat steeds bloedwaarden, zoals glucose, te meten, zag men bij iedereen andere resultaten. Zelfs voor de eeneiige tweelingen die meededen aan dit onderzoek, waren de waarden verschillend. Uit het onderzoek is dan ook de conclusie getrokken dat iedereen dus ook verschillend reageert op bijvoorbeeld een dieet waarbij men af wil vallen
Muffins
Zo is onder meer gekeken naar de opname van vetten en suikers. Hierbij werd bij het ontbijt met verschillende muffins geëxperimenteerd. Zo kregen deelnemers zowel muffins met meer of met minder vet of met meer of minder suiker te eten. Na meting bleek ook hier iedereen anders te reageren. Men verwachtte dat bij een inname van extra suiker de bloedsuikerspiegel ook zou stijgen, maar dit bleek bij lang niet iedereen het geval. Ook sporten bleek van minder invloed dan werd gedacht. Een aantal van de deelnemers sportte intensief maar reageerde toch heel slecht op vetinname.
Ieder mens blijkt dus anders op voedsel te reageren. Een wetenschap die kan helpen bij de oplossing van de vraag waarom de een wel goed reageert op een dieet en een ander niet. Wil je dus met resultaat afvallen dan is inzicht in hoe het eigen lichaam reageert eigenlijk onontbeerlijk. Maar hoe doe je dat? Via een onderzoek als hierboven beschreven, is dat vrijwel onmogelijk, maar gelukkig zijn er ook andere opties.
DNA
Dankzij de technieken waarmee inzicht gekregen wordt in unieke genetische codes, DNA-onderzoek, kan men tegenwoordig heel precies in kaart brengen hoe je als individu reageert op verschillende voedingsmiddelen. Zo kan men achterhalen hoe jouw lichaam omgaat met onder andere de afbraak van alcohol, cafeïne en lactose maar ook wat je ideale vitaminebehoefte is en hoe het precies gesteld is met je vetverbranding. Een onderzoek via DNA technologie werkt heel eenvoudig. Via een DNA-test, zoals Nutri-Gene Pro of iGene Health DNA-test neem je thuis wat wangslijmvlies af. Dit stuur je op waarna de gegevens geanalyseerd worden in een laboratorium. Je krijgt na een aantal weken de resultaten thuisgestuurd.
Als je inzicht hebt in het functioneren van je eigen lichaam en hierdoor dus precies kunt inspelen op je specifieke voedingsbehoeften zal een dieet kunnen leiden tot een blijvend resultaat.
Wil je nu meer informatie over DNA of DNA-testen lees dan onze eerdere blogs via de aangegeven links.