Water
We staan er eigenlijk bijna nooit bij stil, maar zonder water zou er geen leven zijn. Bestaan wij mensen voor meer dan de helft uit water en hebben wij zeker anderhalf tot twee liter per dag nodig om uitdroging te voorkomen, dit ook geldt voor alle flora en fauna op aarde. Ook de aarde zelf bestaat voor een groot deel uit water, zo’n 70% van het aardoppervlak en van de kleine 30% aarde, waarop wij met zijn allen leven, is ook nog een gedeelte grondwater. Zelfs in de lucht dwarrelt het overal rond, in de vorm van waterdamp.
Van al dat water op aarde is 97% zout en maar 3% zoet water. En van dat zoete water is dan ook nog eens 75% bevroren, waardoor er kort door de bocht maar 0,75% van al het water beschikbaar is voor al het leven.
Leven
Met de komst van water op aarde, is er dus pas leven ontstaan. Op dit moment doet men onderzoek op andere planeten binnen ons zonnestelsel naar eventueel bestaan van water, of verschijnselen ervan, omdat men aanneemt dat wat bij ons op aarde geldt, ook ergens anders zou moeten gelden. Water dat miljarden jaren geleden het begin van ons leven mogelijk maakte, is waarschijnlijk ontstaan uit het afkoelen van gassen, afkomstig uit magma, het binnenste van de aarde en door inslag van kometen waarbij reacties optraden.
Water is een prachtige substantie. Zeiden we al dat het de bron voor al het leven is, het kan ook nog eens in verschillende vormen voorkomen, zo heb je vast (ijs) in bevroren toestand, vloeibaar tussen 0 en 100 graden en damp boven de 100 graden. Het bestaat uit twee moleculen waterstof en een molecuul zuurstof (H2O) en zorgt bijvoorbeeld in ons lichaam voor transport van zowel voedingsstoffen, als afvalstoffen en het dient als smeermiddel tussen cellen en samentrekkingen van spieren. Water wat we binnenkrijgen, plassen we deels weer uit, maar we ademen het ook uit en we zweten. Hiermee raken we afvalstoffen kwijt die ons lichaam niet kan gebruiken.
Temperatuur
Misschien vraagt u zich wel af hoe het nu kan dat als wij als mensen voor meer dan 60% uit water bestaan en - dit is om een beeld te krijgen bij een volwassene die 75 kilo weegt is dit een gewicht aan water van 45 kilo- wij toch een redelijk constante temperatuur hebben. Of dat de aarde, als die voor 70% uit water bestaat, onder invloed van de zon niet veel warmer is dan dat ze is. Die opwarming van de aarde is door een gat in de ozonlaag, waardoor er een gat in onze paraplu is ontstaan, wel een issue. Schreven we al dat er veel bevroren water is, dit zal onder invloed van de zon, harder smelten, waardoor er nog meer vloeibaar water in de oceanen zal stromen. Hierdoor stijgt de zeespiegel, wat wel degelijk een gevaar voor mens en dier met zich meebrengt. Maar toch even terug naar het waarom die opwarming van water eigenlijk relatief langzaam gaat. Dit komt omdat water een buitengewoon grote soortelijke warmte heeft. Dit betekent dat er 4186 joule (ongeveer 1000 calorieën) nodig is om een liter water een graad in temperatuur te doen stijgen. Hierdoor heeft alles dat veel water bevat, zoals al het leven, maar ook de aarde als geheel een relatief stabiele temperatuur.
Al met al is water ons belangrijkste en ook kostbaarste bezit. We zullen er dan ook op verantwoorde wijze mee om moeten gaan, wil de toekomst van al het leven op aarde blijven voortbestaan.