Het afgelopen jaar kregen zo’n 17.000 vrouwen en 130 mannen in Nederland de diagnose borstkanker. Borstkanker is hiermee de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. 1 op de 7 krijgt hier mee te maken, meestal tussen de 50 en de 70 jaar.
Bostkanker, of mammacarcinoom, is als overkoepelende naam vernoemd naar de locatie waar het voorkomt; de borst maar onder borstkanker kunnen een aantal verschillende vormen van kanker worden verstaan. Ook zijn er bepaalde afwijkingen die nog geen borstkanker zijn, maar dit wel kunnen worden, deze afwijkingen worden voorlopers of voorstadia genoemd.
Bij kanker van de borst is er sprake van een carcinoom en een carcinoom ontstaat altijd uit epitheelcellen. Epitheelcellen zijn cellen die de oppervlakten van het lichaam bedekken, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant. Zo bestaat de bovenste laag van bijvoorbeeld de darm, maar ook de huid of mond uit deze cellen.
DCIS
Het meest voorkomende voorstadium is Ductaal Carcinoma In Situ, DCIS. Ductaal wil zeggen dat het ontstaat in de melkgangen en in situ betekent dat het niet doorgroeit in ander weefsel, niet uitzaait en niet direct levensbedreigend is, maar uit DCIS kan wel borstkanker ontstaan in dit geval een invasief ductaal carcinoom. Daarom zal aan vrouwen waarbij DCIS is vastgesteld (meestal na onderzoek van het weefsel verkregen via een biopt) ook altijd een operatie, bestralingen en soms zelfs hormonale therapie geadviseerd worden.
Invasieve carcinomen
Invasieve carcinomen groeien wel door in ander weefsel en kunnen zich verspreiden naar andere delen van het lichaam waar ze zich nestelen en verder groeien, zogenaamde uitzaaiingen. Er zijn twee verschillende invasieve carcinomen die bij borstkanker voorkomen het invasief ductaal carcinoom en het invasief lobulair carcinoom.
Invasief ductaal carcinoom
Dit is de vorm van borstkanker die het meest voorkomt, in zo’n 85% van alle gevallen. De kanker ontstaat uit de epitheelcellen van de melkgangen, de gang die naar de tepel leidt, en voelt vaak hard aan, als een knobbel. Gelukkig is deze vorm van kanker, zeker bij vroegtijdige ontdekking, goed te behandelen en is er een gunstige prognose voor genezing af te geven.
Invasief lobulair carcinoom
Een invasief lobulair carcinoom komt veel minder voor dan het ductaal carcinoom, maar in 10% van de gevallen ontstaat kanker in de borst uit de epitheelcellen van de melkklieren, de klieren (kwabjes) waaruit melk geproduceerd kan worden. Een lobulaire tumor voelt meestal aan als een zwelling en de cellen ervan liggen meestal wat verspreid.
De meeste tumoren, 75%, groeien onder invloed van vrouwelijke geslachtshormonen, oestrogeen en progesteron. Vandaar dat naast behandelingen als operaties, bestralingen en chemotherapie in de meeste gevallen ook gekozen wordt voor een meerjarige hormoontherapie.
Pink Ribbon
In de maand oktober wordt overal extra aandacht gevraagd voor borstkanker, maar de missie van Pink Ribbon: een beter leven voor borstkankerpatiënten in alle fases van de ziekte, door het financieren van onderzoek op het gebied van behandeling en nazorg, geldt het hele jaar. Zij doen aan fundraising door het werven van donateurs en de verkoop van onder andere armbanden. Inmiddels hebben zij zo’n 200 onderzoeksprojecten financieel kunnen steunen, maar iedere gift blijft welkom.