Iedereen voelt zich wel eens somber, lusteloos en/of vermoeid. Dat is heel normaal, niet iedere dag in het leven is hetzelfde en niet alles is altijd even leuk. Deze sombere gevoelens gaan meestal vanzelf wel weer over. Echter dit gebeurt niet altijd en als deze gevoelens van somberheid meer dan twee weken aan een stuk aanhouden, spreken we soms van een depressie. In Nederland krijgt bijna 20% (een vijfde) van de volwassenen hier ooit mee te maken. Een depressie komt dus veel meer voor dan u misschien denkt.
Een depressie is kort door de bocht een aandoening die valt onder de stemmingsstoornissen en die zich uit in een langere periode van somberheid, het verlies van interesse en het onvermogen ergens van te genieten. Voor mensen die zelf nooit een depressie hebben meegemaakt een ongrijpbaar iets, want hoe kun je zo somber zijn, als er bijvoorbeeld niet echt iets heel ernstigs met je aan de hand is? Om een depressie iets beter te kunnen begrijpen, is belangrijk te weten waar deze door veroorzaakt wordt en hier zijn verschillende triggers voor.
Depressie triggers
Sommige mensen hebben gewoon aanleg, het zit als het ware in de genen. Meestal zijn er in families dan ook meer mensen aan te wijzen welke last hebben van sombere gevoelens. Zonlicht of beter het gebrek eraan, is een andere factor. Deze vorm van somberheid zien we dan ook meer in de winter. Ons brein maakt onder invloed van licht stofjes aan die ons een plezierig gevoel geven. Ook de aanmaak van vitamine D speelt hierbij een rol. Naast lichttherapie helpt bewegen bij deze vorm van depressie goed. Door te bewegen, te sporten bijvoorbeeld, maakt je lichaam alsnog endorfines aan waardoor je je een stuk beter gaat voelen.
Depressieve gevoelens kunnen daarnaast ook voortkomen uit negatieve (jeugd) ervaringen en door hormonale ontregelingen. In het laatste geval is medicatie vaak een goede oplossing.
DSM-V
Om van een depressie te spreken, moeten er gedurende twee weken minstens vijf symptomen uit het DSM-V (psychiatrisch classificatiesysteem) aanwezig zijn:
- Depressieve stemming, gedurende vrijwel de gehele dag;
- Verminderd plezier;
- Onopzettelijk duidelijk gewichtsverlies of een -toename;
- Te weinig of te veel slapen;
- Psychomotorische geremdheid of gejaagdheid;
- Vermoeidheid en verlies van energie;
- Verminderen van het vermogen tot denken.
Een depressie lost zich meestal niet een twee drie vanzelf op. Tijd is wel een belangrijke helende factor en het is dan ook belangrijk deze te nemen om weer te herstellen. In deze periode is praten met een vertrouwd iemand onontbeerlijk. Bespreek niet alleen alle negatieve gevoelens, maar probeer ook positieve dingen in het leven te benoemen. Probeer extra aandacht aan je gezondheid te besteden door gezond te eten, te bewegen en een vast slaapritme aan te houden. Bespreek de negatieve gevoelens ook met de huisarts. Deze kan eventueel doorverwijzen naar een expert en eventueel passende medicatie voorschrijven waarmee depressieve gevoelens verminderd worden.