Wat is er heerlijker dan te genieten van de zon? Van de warme stralen op je huid en van het ontspannen gevoel dat je krijgt als je je hieraan eventjes helemaal mag overgeven? De vitamientjes die je hiermee opdoet, zijn echt een weldaad voor ons hele lijf en we krijgen er goede zin en ook nog een gezond tintje van ook. Wat willen we nog meer?
Helaas zijn die zonnestralen toch niet zo goed voor ons lichaam als dat we zelf denken en voelen. Natuurlijk door ons eraan bloot te stellen, maakt ons lichaam vitamine D aan dat we nodig hebben voor onze botten, maar ze dragen ook flink bij aan het verouderingsproces van onze huid en kunnen zelfs op lange termijn verantwoordelijk zijn voor meerdere vormen van huidkanker.
Gelukkig bestaat de mogelijkheid om dit te voorkomen, door ons goed in te smeren met zonnebrandcrème, smeren, smeren en nog eens smeren, dat is het devies!
Uv A en Uv B
Alvorens wat dieper in te gaan op het waarom van al dat gesmeer, is het goed om die zonnestralen eens van dichterbij te bekijken. De zonnestralen waar wij het over hebben, zijn ultraviolette stralen en zijn, anders dan het licht van de zon, niet door ons oog waarneembaar. Ultraviolet betekent dan ook letterlijk na het violet, de laatste kleur in het kleurenspectrum die wij kunnen zien. We voelen wel de warmte ervan. Deze ultraviolette stralen bestaan uit drie verschillende soorten, elk met een eigen golflengte: het Uv A, het Uv B en het Uv C. Deze laatste wordt volledig door onze atmosfeer tegengehouden, wat wel fijn is omdat deze straling de gevaarlijkste van de drie is. Onze atmosfeer laat wel een groot deel van de Uv A-stralen door en een klein gedeelte van de Uv B-stralen.
De stralen waar wij bruin van worden, maar ook door verbranden, zijn Uv B-stralen. Het bruin worden is een reactie van onze huid om ons tegen de stralen te beschermen, een soort pantsertje dus. Uv A-stralen geven niet heel direct een zichtbaar effect, pas op lange duur zien we dat blootstelling hieraan zorgt voor veroudering van de huid. Deze stralen veroorzaken schade aan het collageen en aan de elastine in de huid. Ook is Uv A-straling verantwoordelijk voor het ontstaan van melanoom, een vaak dodelijke vorm van huidkanker. Je hoeft er niet voor buiten te zijn om het op te vangen, het gaat gewoon door glas en ook gewone kleding houdt deze straling niet tegen. De meeste zonnebrandcrèmes ook niet.
Zonnebrandcrèmes
Zonnebrandcrèmes zijn over het algemeen gemaakt om te beschermen tegen de verbranding door Uv B-straling. In deze crèmes is een Sun Protection Filter opgenomen (SPF oftewel zonnebeschermingsfactor) die afhankelijk van je huidtype en de gekozen factor voor korte tijd bescherming biedt tegen de stralen. Om die bescherming goed te laten werken, moet je wel vaak en veel smeren, zo’n 30 ml per keer (een borrelglaasje vol) en iedere twee uur opnieuw, of je nu gezwommen hebt of niet.
Er zijn trouwens twee soorten crèmes, crèmes die gemaakt zijn van chemische middelen en waar mensen nogal eens allergisch op reageren en crèmes bestaande uit titaniumoxide en zinkoxide. Deze laatste werken als een soort spiegel op je huid en zij weerkaatsen de Uv B-stralen.
Het best koop je een zonnebrandcrème die ook beschermt tegen de zeker zo schadelijke Uv A-straling. Dit zijn crèmes met een zogenaamde breedspectrumzonnefilter. Je herkent deze crèmes aan het Uv A logo naast de SPF op het etiket.
Ter afsluiting nog een klein ezelsbruggetje om voor jezelf te kunnen onthouden wat de verschillende stralen nu precies doen op onze huid A staat voor Aging en B voor burn.