Dat vrijwel iedereen zich beter voelt in de lente en in de zomer is een feit. De oorzaak hiervan is natuurlijk en hoe kan het ook anders, het schijnen van de zon. De invloed van de zon is in de maanden april tot en met september als ze zich heen en weer begeeft tussen de evenaar en de Kreeftskeerkring, dusdanig dat we hier in Nederland en België allemaal profijt van hebben. We tanken letterlijk zonne-energie en ons lichaam reageert hierop met onder andere de aanmaak van flinke hoeveelheden vitamine D. Nu denk je misschien “de zon schijnt toch altijd, ook in de winter” en dat klopt natuurlijk, maar dan is de temperatuur dusdanig laag dat we binnenblijven of dat we ons lichaam zo goed mogelijk bedekken als we naar buitengaan. En daar zit precies de clou.
Want alleen onder de invloed van de rechtstreekse uv-stralen op onze huid, wordt uit cholesterol de supervitamine D aangemaakt. Een vitamine die medeverantwoordelijk is voor de stevigheid van onze botten, maar ook voor de werking van onze spieren en voor ons denken. Maar dat is nog niet alles. Deze rechtstreekse staling op ons lijf zorgt ook voor een verhoogde aanmaak van serotonine en endorfine, ook wel gelukshormonen genaamd. Vandaar dat we ons beter voelen als de zon schijnt.
Uiteraard blijft een overdaad aan direct zonlicht op onze huid wel schadelijk. Het breekt ons collageen af dat onze huid stevig houdt. De huid wordt dus slapper, waardoor rimpels ontstaan. Ook ontstane zonneschade, door bijvoorbeeld verbranding, maakt dat we kans lopen een vorm van huidkanker te krijgen. Goed insmeren van de huid blijft dus heel belangrijk; ga beslist nooit langer dan vijftien minuten onbeschermd in de zon.
Laten we nog eens een aantal positieve effecten van de zon op een rijtje zetten.
De zon zorgt voor aanmaak van vitamine D
Vitamine D is een vitamine die ons lichaam aanmaakt uit zowel voeding als uit zonlicht. Eten we vette vis, zoals zalm of tonijn of eten we kaas, eieren en in mindere mate vlees, dan wordt uit cholesterol, vitamine D gemaakt. Vitamine D zorgt onder meer voor de binding van calcium aan onze botten en tanden. De hoeveelheid vitamine D die ons lichaam uit voeding aanmaakt, is echter maar gering. Tien minuten blootstelling aan de zon zorgt voor honderd keer meer vitamine D aanmaak dan een hele dag voeding. Als je niet voldoende zonlicht krijgt, dan is het belangrijk een supplement te gebruiken. Dit geldt voor kleine kinderen en voor ouderen die weinig buiten komen en met name als de R in de maand is.
De zon werkt positief op diverse huidaandoeningen
Onder invloed van de zon wordt via een ingewikkeld proces extra cortisol aangemaakt. Cortisol heeft een ontstekingsremmende werking en zorgt ervoor dat ons immuunsysteem iets minder hard gaat werken. Hierdoor krijg je minder last van huidaandoeningen, zoals acne, psoriasis en eczeem.
Je humeur straalt
De zon zorgt voor een verhoogde aanmaak van serotonine en van endorfines. Dit zijn beide neurotransmitters oftewel ze beïnvloeden de manier waarop onze hersenen werken. In dit geval werken ze stressverlagend en zorgen voor een minder eetlust. Daarnaast zorgen ze ervoor dat je bloeddruk omlaaggaat en dit is gunstig voor hart en vaten. Je voelt je een stuk relaxter en dus een stuk prettiger. Je kunt het gevoel vergelijken met een ‘runners-high’. Het gevoel dat hardlopers ervaren na ongeveer een uurtje hardlopen. Het verschil is dat je voor dit gevoel geen inspanning hoeft te leveren.
Je wordt sneller verliefd
Zonlicht maakt dat het testosteronlevel in je lichaam omhooggaat met soms wel 30%. Hierdoor gaat je innerlijke gevoelstemperatuur als het ware omhoog en word je een stuk sneller verliefd. Het zijn echter wel de mannen onder ons bij wie dit gebeurt.
De testosteronspiegel bij vrouwen stijgt meer bij het gebruik van alcohol. Alcohol laat trouwens bij mannen de testosteronspiegel dalen, dus een aantal biertjes op het terras in de zon, geven misschien toch een neutraal resultaat.
Je afvalstoffen worden sneller afgevoerd
Is het warm, dan ga je meer zweten, waardoor afvalstoffen je lichaam eerder via de huid verlaten. Dit geeft een stuk minder druk op je nieren en je lichaam vaart er wel bij. Zaak is wel voldoende water te drinken want je vochtbalans moet goed in evenwicht blijven.