Niets, buiten het weer, wordt zo vaak besproken als lichaamsgewicht. Gezonde voeding, een gezond gewicht en dat de wereldbevolking collectief steeds zwaarder wordt, zijn onderwerpen waar we maar niet over uitgepraat raken. We eten te veel, te vet, te veel zout en we bewegen te weinig. Met alle risico’s van dien, zoals de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten, suikerziekte, van verschillende soorten kanker en van vroegtijdige slijtage van onze gewrichten. Maar wat is nu eigenlijk een gezond gewicht en is dit gewicht eigenlijk voor iedereen hetzelfde?
Body Mass Index
Het vaststellen of je wel of geen gezond gewicht hebt, wordt meestal afgeleid uit je BMI oftewel je Body Mass Index. Hier wordt je lichaamsgewicht afgezet tegen je lichaamslengte. Bij het BMI berekenen wordt geen rekening gehouden met het feit of je misschien behoorlijk wat spiermassa hebt, als je bijvoorbeeld veel sport. Zo kan het dus voorkomen dat je een hoog BMI hebt, terwijl er geen overtollig vet in je lijf zit. Gewicht wordt in BMI-grafieken weergegeven in zones. Een gezonde BMI-zone ligt tussen de 18,5 en 25. Dit betekent dat er qua gezond gewicht best wel marge zit per persoon.
Middelomtrek
Maar, naast het meten van je BMI is het ook verstandig je middelomtrek te meten. Hiermee kun je zien waar het lichaamsvet precies zit in je lichaam. Zit het rond je buik (je middel) dan kan dit nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Het meten gaat eenvoudig door een meetlint tussen de onderkant van de onderste rib en de bovenkant van je bekken te spannen en uit te ademen. Is je omtrek als man boven de 95 cm of als vrouw boven de 80 cm, dan zit je in de gevarenzone waarbij de kans op ziekten, zoals op hart- en vaatziekten, diabetes type II en hoge bloeddruk aanzienlijk toenemen.
Naast BMI en je middelomtrek bestaat er ook een zogenaamd setpointgewicht. Kort door de bocht is dit het gewicht dat bij iemand past en is het gewicht dat je min of meer vanzelf bereikt als je normaal en gezond eet. Als je dus die hoeveelheid calorieën binnenkrijgt die je ook weer nodig hebt voor je verbranding.
Bij het bereiken van een gezond gewicht, of dit nu afvallen of aankomen betreft, draait alles om de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt. Een calorie is de maat voor de hoeveelheid energie in eten. Energie die we nodig hebben om te kunnen functioneren; om te kunnen denken en om al onze spieren en organen te laten werken. Ook op de momenten waarop je slaapt. Deze energie wordt uitgedrukt in kilocalorieën (kcal), waarbij een kcal 1000 calorieën bevat. In het dagelijks leven spreken we echter gewoon van calorie en laten het woord kilo weg. Eigenlijk klopt dat niet, maar niemand heeft hier last van.
De hoeveelheid energie die je lichaam per dag nodig heeft, verschilt van persoon tot persoon. Van je activiteiten, je lengte, je geslacht en ook van je leeftijd. Wil je voor jou weten wat een juiste hoeveelheid calorieën is dat leidt tot afvallen of aankomen neem dan eens een kijkje op de website van het Voedingscentrum.