Online winkelen heeft de laatste tijd een enorme vlucht genomen. Deels veroorzaakt door de coronacrisis, waarin thuisblijven de norm is geworden, maar ook omdat het gemakkelijk is om rustig achter een beeldscherm datgene te bestellen wat je nodig hebt en het thuis te laten bezorgen. Dit bestellen doen we niet alleen met eten, kleding en huishoudelijke producten, maar ook met medicijnen. En anders dan bij veel andere producten, kan medicijnen bestellen bij een verkeerde aanbieder grote risico’s met zich meebrengen.
Volgens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voldoen veel medicijnen die via het internet verkocht worden, niet aan de in Nederland gestelde eisen. Zo zijn bijvoorbeeld werkzame stoffen er niet in aanwezig of zijn (vervuilde) stoffen toegevoegd die voor (ernstige) bijwerkingen kunnen zorgen. Het is dan ook zaak om alleen medicijnen online te bestellen bij een legale internetapotheek.
Tekst gaat verder onder de video
Hoe weet je of een online apotheek legaal is?
Al sinds 1 juli 2015 moeten alle Europese websites – online apotheken – die medicijnen verkopen, zich online aanmelden. In Nederland dienen de sites aangemeld te zijn bij het CIBG, het uitvoeringsorgaan van het Ministerie van VWS. Vervolgens vindt registratie plaats op de website www.aanbiedersmedicijnen24.nl. Hier zijn alle legale apotheken dan ook terug te vinden. De online apotheek is vervolgens verplicht om op de eigen website het speciaal hiervoor bedoelde groene Europese logo te vermelden. In Nederland wordt gewerkt met een afleverstatus voor alle medicijnen:
- V (AV): niet-receptplichtig, algemeen verkrijgbaar
- D (UAD): niet-receptplichtig, aflevering uitsluitend in apotheek of drogist
- A (UA): niet-receptplichtig, aflevering uitsluitend in de apotheek
- R (UR): aflevering uitsluitend op recept
Zo mag bijvoorbeeld een online drogist of andere site zonder de juiste papieren geen UR medicijnen verkopen. Staat de online apotheek op de site geregistreerd, dan mag aangenomen worden dat de medicijnen die verstrekt worden veilig zijn, voldoen aan alle eisen die er in ons land aan medicijnen gesteld worden en gemachtigd is om die specifieke categorie medicijnen te verkopen.
Een recept moet altijd worden uitgeschreven door een arts en de medicijnen mogen alleen verstrekt worden door een BIG-geregistreerde apotheker. BIG staat voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg en omvat een wet die patiënten beschermt tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen. De arts bepaalt de stofnaam (de werkzame stof) van het medicijn en de ziektekostenverzekeraar bepaalt vervolgens samen met de apotheker welk merk medicijn geleverd wordt, als het medicijn voor vergoeding in aanmerking komt. Alle medicijnen die door de ziektekostenverzekeraars vergoed worden, staan geregistreerd op een lijst in het geneesmiddelen vergoedingen systeem (GVS).
Vrije keuze in apotheek
In Nederland heeft iedereen de vrije keuze bij welke apotheek hij of zij medicijnen bestelt. Veel mensen zijn hier niet van op de hoogte en halen hun medicatie af bij de apotheek naar waar de huisarts of specialist het recept standaard doorstuurt. Als argument wordt vaak aangegeven dat op deze manier de apotheek een goed overzicht heeft van alle medicatie die gebruikt wordt, zodat eventuele medicijnen die niet goed met elkaar samengaan, niet voor problemen gaan zorgen. Dit argument is echter al enige tijd achterhaald. Via het Landelijk Schakelpunt (LSP) kunnen medicijngegevens opgevraagd worden, zodat een apotheker, maar ook andere zorgverleners, het medicijngebruik kunnen bewaken. Het LSP zorgt er in deze voor dat de verschillende zorgsystemen contact met elkaar kunnen leggen; in het LSP zelf staan geen medische gegevens. U moet wel eerst toestemming geven voor de uitwisseling van uw gegevens via het LSP. Dit doet u gemakkelijk online via www.volgjezorg.nl.
Onlangs nog (nov. 2020) heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een artikel gepubliceerd waarin zij aangegeven dat een huisarts mee moet werken als een patiënt liever kiest voor een online bestelling van zijn medicijnen en het recept rechtstreeks naar de online apotheek moet doorsturen of een papieren recept moet meegeven, zodat de patiënt deze in zijn beveiligde omgeving kan uploaden.
Hoe bestel ik via een online apotheek?
Voordat u online bij de apotheek medicijnen wilt bestellen, moet u u eerst registreren. Vervolgens krijgt u een eigen beveiligde omgeving toegewezen, waar u kunt inloggen en uw medicijnen kunt bestellen. De recepten kunt u hier eenvoudig uploaden, maar ze kunnen ook door uw huisarts worden ingestuurd. Worden de medicijnen vergoed, dan dient de apotheek de declaratie rechtstreeks in bij uw ziektekostenverzekeraar. Medicijnen die niet worden vergoed, kunt u eenvoudig met een betaallink online afrekenen. Alle medicijnen worden zo snel mogelijk bij u thuis afgeleverd.