Iedere seconde pompt je hart zuurstofrijk bloed met kracht je slagaders in en dit zorgt iedere keer opnieuw voor druk op je bloedvaten. Deze druk noemen we de bloeddruk en die bloeddruk drukken we uit in twee waarden. De bovendruk, de hoogste waarde en de druk in de vaten als het hart samentrekt en de onderdruk, de laagste waarde en de druk als het hart zich ontspant.
Er bestaat niet echt een ideale bloeddruk maar er zijn wel afspraken gemaakt boven welke waarden de bloeddruk verhoogd is, iets wat niet goed is voor je vaten als dat langere tijd aanhoudt. Als de bloeddrukwaarden regelmatig boven 140 mmHg (millimeter kwikdruk) komen voor de bovendruk en/of de onderdrukwaarden liggen boven 90 mmHg, iets waar jezelf niets van merkt overigens, dan spreken we van een verhoogde bloeddruk. Komen de waarden boven de 180 mmHg dan is de bloeddruk ernstig verhoogd. Een verhoogde bloeddruk (ook wel hypertensie genoemd) geeft een grotere kans op hart- en vaatziekten maar bloeddruk is wel altijd aan veranderingen onderhevig, dus een meting wil niet per se zeggen dat de bloeddruk structureel wel of niet aan de hoge kant is.
Oorzaak onbekend
De oorzaak van een hoge bloeddruk is niet bekend. Duidelijk is wel dat de kans erop toeneemt naarmate we ouder worden. De bloedvaten worden dan wat stugger en wat minder elastisch. Ook een ongezonde leefstijl heeft invloed. Roken, ongezond eten (te veel verzadigd vet en zout) weinig bewegen, veel alcohol en stress gaan niet goed samen met het gezond houden van je lichaam.
Hoe meet je de bloeddruk?
Het is altijd verstandig om je bloeddruk in de gaten te houden en om deze dus regelmatig te (laten) meten. Want meten is weten. Dat meten kan eigenlijk vrij eenvoudig, gewoon thuis met een eigen bloeddrukmeter. Wil je een betrouwbaar beeld van je bloeddruk dan is het wel belangrijk de bloeddruk altijd op dezelfde manier te meten. Hoe je dat het beste kunt doen, lees je hier.
- Zorg dat je ontspannen bent
Ga minimaal vijf minuten rustig zitten en drink zeker een half uur voor de meting geen koffie en rook niet.
- Meet de bloeddruk altijd aan dezelfde arm
Meet je bloeddruk aan de arm die je het minst gebruikt en meet altijd op de blote huid. Breng de bloeddrukband aan ter hoogte van je hart, dit is ongeveer twee centimeter boven de elleboog.
- Meet de bloeddruk altijd zittend
Ga rechtop een stoel zitten met beide voeten naast elkaar op de grond en leg de arm ontspannen op de stoelleuning of op een tafel.
- Praat niet tijdens de meting
Herhaal de meting na een minuut en schrijf beide uitkomsten op.
Als de bloeddruk verhoogd is zijn er verschillende manieren om hier wat aan te doen. Zo is het altijd verstandig om je leefstijl aan te passen. Door niet te roken, minder zout en vet te eten, eventueel overgewicht kwijt te raken, meer te bewegen en te leren omgaan met spanning en stress, is de bloeddruk meestal al wel iets omlaag te krijgen. Soms zullen hier echter medicijnen aan te pas moeten komen, die meestal voor het hele leven gebruikt zullen moeten worden.