Een koortsstuip, en de naam zegt het al, is een stuip (convulsie) die optreedt bij koorts. Een stuip is een ander woord voor een epileptische aanval en komt voor bij ongeveer 5% van de kinderen tussen drie maanden en zes jaar oud. Een koortsstuip kan optreden bij alle ziektes waarbij een kind koorts heeft boven de 38º C.
Kleine kinderen zijn gevoelig voor het optreden van een koortsstuip omdat hun hersenen nog niet volgroeid zijn. Hierdoor raken ze makkelijker ontregeld als de omstandigheden anders dan anders zijn en kan er kortsluiting optreden. Oudere kinderen en volwassenen krijgen over het algemeen geen koortsstuipen. Zijn er meerdere kinderen in de familie bij wie een of meer koortsstuipen zijn voorgekomen, dan is het risico bij andere kinderen verhoogd.
Wat gebeurt er precies?
Tijdens een koortsstuip wordt een kindje bleek, grauw of zelfs blauw. Ook verliest het het bewustzijn. Het kindje schokt symmetrisch met de armen en benen, soms draaien de ogen weg en wordt de ademhaling stotend. In sommige gevallen stopt de ademhaling zelfs kortdurend. Een kindje voelt tijdens de stuip geen pijn. Een koortsstuip is voorbij als het schokken van de armen en benen is opgehouden. Meestal blijft het kind na een aanval een tijdje diep slapen en voelt slap aan.
Een koortsstuip is vooral voor de omgeving heel angstaanjagend. Het kind zelf merkt er niets van. Het is ook goed om te weten dat kinderen die koortsstuipen krijgen, hier geen blijvende beschadigingen in de hersenen aan overhouden.
Wat kun je doen bij een koortsstuip?
Als je kindje een koortsstuip krijgt, is dit een zeer beangstigend gezicht, zeker als dit de eerste keer is en je zoiets nog nooit eerder ervaren hebt. Het is echter heel belangrijk om zelf niet in paniek te raken. Houd als dit mogelijk is de tijd van de duur van de koortsstuip bij en zorg ervoor dat het kindje zich nergens aan kan stoten. Zorg ook dat vrij ademen mogelijk is en probeer NOOIT om de schokbewegingen tegen te houden. Was het kindje aan het begin van de aanval aan het eten of drinken, verwijder dan heel voorzichtig alles wat in de mond aanwezig is (pas hierbij wel op de eigen vingers), zodat het kindje zich niet kan verslikken. Stop verder niets in de mond, ook geen lepel of stokje om de mond open te houden.
Neem altijd contact op met een arts. Deze kan de oorzaak van de stuip (de achterliggende ziekte) achterhalen en hiervoor eventueel medicijnen voorschrijven, waarmee misschien een herhaling van de stuip uitblijft.
Een koortsstuip duurt over het algemeen niet langer dan een paar minuten. Duurt hij wel langer, dan is het verstandig om het kindje medicijnen toe te dienen in de vorm van een rectiole (via de anus) of een neusspray. Beide vormen beginnen na ongeveer vijf minuten te werken en zorgen voor een verslapping van de spieren waardoor de stuip stopt. Als de stuip niet binnen tien minuten na toediening van het medicijn gestopt is, dan is het nodig om 112 te bellen.
Kan een koortsstuip zich herhalen?
Een koortsstuip kan zich herhalen, maar dat bij ieder kindje anders. Bij ongeveer drie van de tien kinderen herhaalt een koortsstuip zich een keer binnen dezelfde koortsperiode. Bij één van de tien kinderen komt een koortsstuip vaker terug.
Is een koortsstuip een vorm van epilepsie?
Een koortsstuip is dan wel een epileptische aanval, maar is geen epilepsie. Bij epilepsie treden herhaaldelijk aanvallen op zonder dat er sprake is van koorts. Ook veroorzaken koortsstuipen geen epilepsie op latere leeftijd. Je hoeft niet bang te zijn dat een koortsstuip epilepsie veroorzaakt.