Al een aantal maanden is de hashtag #MyOzempicJourney een ware hype op TikTok. Mede door filmpjes van reality star Kim Kardashian, die claimt snel een aantal kilo’s te zijn afgevallen met een medicijn dat oorspronkelijk bedoeld is voor de behandeling van mensen met Diabetes Mellitus type 2, delen velen hun afvalervaringen met Ozempic via de sociale media.
Inmiddels is afvallen met behulp van injecties met het medicijn Ozempic ook in Nederland heel populair. Net als afvallen via Saxenda of Victoza, de kleinere zusjes van Ozempic. Hoe werkt afvallen hiermee eigenlijk en blijf je na een behandeling voor altijd op je ideale gewicht? Je leest het hier.
Ozempic, Saxenda en Victoza zijn alle drie medicijnen die behoren tot de incretine-achtige stoffen. Incretines zijn hormonen die van nature in onze darmen voorkomen en die, als we iets eten, de alvleesklier stimuleren tot afgifte van insuline. Insuline op zijn beurt, is een hormoon dat de glucosestofwisseling in de cellen regelt. Het wordt aangemaakt in de alvleesklier, specifieker in de Eilandjes van Langerhans. Vandaar ook de naam insuline, deze komt van het Latijnse insula dat eiland betekent. Ons lichaam heeft glucose, dat afkomstig is uit koolhydraten in de voeding, nodig als brandstof (energie) om te kunnen functioneren.
De incretine-achtige stof waar het hier om gaat, is GLP-1 oftewel Glucagon Like Peptide 1. Naast het stimuleren van de afgifte van insuline, zorgt dit hormoon ook voor de remming van de afgifte van glucagon. Ook vertraagt het de maaglediging en vermindert het het hongergevoel.
De verschillen tussen Ozempic, Saxenda en Victoza
Ondanks dat Ozempic, Saxenda en Victoza alle drie tot de incretides behoren, zijn er wel degelijk verschillen aan te geven, met name wat betreft de werkzame stof. Ozempic bevat semaglutide en Saxenda en Victoza bevatten liraglutide.
Ozempic
Ozempic is van oorsprong een medicijn dat wordt voorgeschreven aan mensen met diabetes type 2. Daarnaast wordt het soms ook gebruikt bij mensen met een BMI >35, die moeilijk kunnen afvallen.
BMI staat voor body Mass-Index (soms ook Quetelet-index genoemd) en is de verhouding tussen gewicht en lengte. Je BMI kun je berekenen door je gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van je lengte uitgedrukt in meter. Ook kun je HIER eenvoudig je BMI uitrekenen. Een BMI van >25 staat voor overgewicht.
Ozempic met semaglutide wordt één keer per week onderhuids geïnjecteerd. Het zorgt voor een voldaan gevoel, waardoor je minder gaat eten en dus afvalt. Dit effect is de eerste weken niet of nauwelijks merkbaar. Pas na zo’n vijf weken begint iemand verschil te zien als hij of zij op de weegschaal gaat staan. Het gemiddelde gewichtsverlies is na 68 weken van gebruik ongeveer vijftien kilo. Stop je met het gebruik, dan komen de meeste mensen weer aan in gewicht. Ozempic kent een aantal bijwerkingen waarbij misselijkheid, buikpijn diarree en verstopping de meest genoemde zijn.
Saxenda
De werkzame stof in Saxenda is liraglutide. Naast dat het voorgeschreven wordt bij diabetes type 2, wordt het, onder strikte voorwaarden, ook voorgeschreven aan mensen met ernstig overgewicht. Wil je voor Saxenda in aanmerking komen dan moet je:
Minstens één jaar bewezen deelgenomen hebben aan een gecombineerd leefstijlinterventieprogramma.
Een extreem verhoogd gezondheidsrisico hebben, zoals een BMI >40 of een BMI >35 in combinatie met een andere aandoening (hart-en-vaatziekte, artrose of slaapapneu).
Als na drie maanden gebruik het gewichtsverlies vijf procent of minder is, wordt de behandeling gestopt, omdat deze dan niet effectief is. Saxenda moet éénmaal per dag geïnjecteerd worden, te beginnen met een startdosis, die langzaam wordt opgehoogd.
Victoza
Ook Victoza bevat, net als Saxenda, liraglutide. Het enige verschil tussen beide geneesmiddelen is dat Victoza al kan worden voorgeschreven bij een BMI >27, tenminste als er bijkomende gezondheidsrisico’s zijn. Victoza heeft, net als Saxenda overigens, behoorlijke bijwerkingen. Dertig procent van de gebruikers maakt melding van maagdarmklachten als misselijkheid en diarree.
Uit onderzoek onder tweeduizend gebruikers in zestien verschillende landen is gebleken dat toediening van Ozempic effectiever is dan toediening van Saxenda of Victoza. Dit heeft te maken met het feit dat Ozempic inwerkt op drie kernen in de hersenen en de andere twee op twee kernen. Na ruim een jaar is het gewichtsverlies met semaglutide zo’n vijftien procent en met liraglutide ongeveer zes procent.
Beide GLP-1 varianten bereiken op een gegeven moment een plateau, wat betekent dat het afvallen stopt. Bij semaglutide is dit na 68 weken en bij liraglutide na 40 weken. Stopt men echter met injecteren dan neemt het gewicht snel weer toe.
Nog even dit
Zowel Ozempic als Saxenda en Victoza, zijn in Nederland alleen op doktersrecept verkrijgbaar en dit is niet voor niets. Het is zeer belangrijk dat afvallen met behulp van injecties uitbreid gemonitord wordt door een arts. Op het internet zijn wel wegen te bewandelen om zonder een recept toch aan deze medicijnen te komen. Doe dit nooit! Medicijnen die niet volgens officiële kanalen, zoals medicijnen24.nl, worden aangeboden, zijn vaak nep, vervuild of bevatten en foute dosering, met alle risico’s van dien. Naast dat het je veel geld kost, leg je ook je gezondheid in de waagschaal.
Heb je vragen over bovenstaande medicijnen, neem dan contact op met je apotheker en start nooit zomaar een behandeling zonder eerst een arts te hebben geraadpleegd.