De winter is alweer een paar weken oud en dat betekent dat het seizoen van griep en verkoudheid in volle hevigheid is losgebarsten. Op de griepradar wordt inmiddels melding gemaakt van een heuse griepepidemie en je kunt zelfs een alert instellen of het virus ook in jouw omgeving hoogtij viert.
We spreken over griep als de verschijnselen ervan worden veroorzaakt door het influenzavirus. Dit virus dat de luchtwegen infecteert en dat (hoge) koorts, hoofdpijn, spierpijn en vooral ook moeheid veroorzaakt, wordt in de volksmond vaak verward met het verkoudheidsvirus. Deze laatste veroorzaakt een infectie van alleen de bovenste luchtwegen met klachten als verkoudheid, keelpijn, hoesten en een loopneus. Koorts komt hierbij weinig voor.
Influenza
Influenza, vernoemd naar het Italiaanse ‘influenza di freddo’ wat letterlijk ‘de invloed van de kou’ betekent, slaat in onze regionen ook letterlijk toe in de koude periode van het jaar. Vroeger werd daadwerkelijk gedacht dat je ‘de kou pakte’ als je je niet warm had aangekleed of natte haren had, maar inmiddels weten we beter. Griep wordt veroorzaakt door een virus dat gewoon extra goed gedijt in de kou. De verspreiding ervan begint bij iemand die besmet is. Belangrijk is te weten dat, anders dan bij bijvoorbeeld besmetting via een bacterie, een virus niet van zichzelf kan bewegen. Een virus is niet meer dan een klompje eiwitten, dat voor verspreiding van een transportmiddel afhankelijk is. Zo maakt dit specifieke virus gebruik van waterdruppels die, wanneer ze geniesd worden, zich in grote hoeveelheden verspreiden. Deze druppeltjes zijn zo klein en licht dat ze uren in de lucht kunnen blijven hangen. Inademen ervan, zeker in ruimten waar veel mensen zijn, is dan ook bijna niet te voorkomen. Blijkbaar speelt de temperatuur wel een rol of het virus ook echt tot griep leidt, hoe kouder hoe beter.
Afweer
Er zijn manieren om te proberen te voorkomen dat je ziek wordt na een besmetting met het griepvirus. Het hebben van een goede lichamelijke weerstand bijvoorbeeld is er daar een van. Een goede weerstand krijgt u door een zo gezond mogelijk leven met voldoende rust, door fit zijn en door het eten van onder andere genoeg vitaminen en mineralen. Een tweede is door gebruik te maken van adaptieve afweer. Ieder lichaam beschikt over een eigen afweermechanisme dat zoveel mogelijk indringers buiten de deur probeert te houden. Het is een soort leger dat alles aanvalt, zonder te kijken wat er precies binnenkomt ‘als het maar weg is’. Een deel van dit leger, dat bestaat uit witte bloedcellen, is in staat te leren en specifieke verdedigingswapens aan te maken, die een volgende keer als de indringer zich aandient, meteen ingezet kunnen worden. Zo werkt vaccinatie. Door een hele geringe hoeveelheid van een virus te injecteren gaat het lichaam antistoffen aanmaken, die een volgende keer als het virus in het lichaam binnendringt, meteen aan de slag gaan en dus op tijd kunnen ‘opruimen’ voordat je echt ziek wordt. Helaas is het griepvirus ieder jaar opnieuw instaat een klein beetje te veranderen, waardoor het afweersysteem het niet meer herkent en je dus weer opnieuw de griep kunt krijgen.
Uitzieken
Heb je nu helaas toch de griep te pakken en voel je je een paar dagen hondsberoerd, dan is uitzieken de enige remedie. Het virus moet opgeruimd worden en dat heeft tijd nodig. Je kunt wel de bijkomende koorts en pijn een beetje onderdrukken, door het slikken van paracetamol en een warme grog te drinken. Geef het lichaam wel de tijd om zich te ontdoen van het virus, anders blijft je de hele winter kwakkelen.