Het aantal mensen dat besmet wordt met het influenzavirus, dat de griep veroorzaakt, neemt bij ons af zodra de temperatuur hoger wordt. Dit is meestal zo halverwege maart – april, bij de aanvang van de lente. Dit komt omdat de druppeltjes waarin de virusdeeltjes zich verspreiden door een hogere luchtvochtigheid niet goed kunnen zweven. Ze trekken vocht aan waardoor ze groter worden en zo zwaar worden dat ze op de grond terecht komen in plaats van dat ze door de lucht meegevoerd en ingeademd worden. Als het koud is, is de lucht droger en blijven de druppeltjes dus klein en licht. Daarnaast is bekend dat slijm in de neus in kou droger is, waardoor het minder goed beschermt en weet men ook dat ultraviolet licht in zonnestralen in staat is virussen af te breken.
De vraag op dit moment is of het coronavirus, nu bekend onder de naam Covid-19, dat zich op dit moment in een rap tempo over de wereld verspreidt, in deze lijkt op het influenzavirus en dat met het aanbreken van de lente het aantal besmettingen afneemt. Volgens Donald Trump is dit het geval (Bron: Fox News, New Hampshire primary), maar een aantal wetenschappers zet hier nog stevige vraagtekens bij. Er is nog niet voldoende bekend over deze versie van het coronavirus.
SARS en MERS
Eerdere uitbraken van coronavirussen, als SARS en MERS, laten helaas zien dat dit virus zich niet echt aan de seizoenen houdt en in ieder jaargetijde kan floreren. Het coronavirus dat nu heerst, het SARS-CoV-2, lijkt wat betreft DNA voor 90% op dat van SARS. De uitbraak van SARS duurde van november 2001 tot juli 2002 en men neemt aan dat de indamming ervan niet te danken is aan het warmere weer maar aan goede (preventieve) maatregelen. De uitbraak van MERS begon in 2012 in Saoedi-Arabië, een zeer warm land en dit virus duikt nog steeds hier en daar op.
Daarnaast zie je op dit moment ook Covid-19 besmettingen in Iran en de Verenigde Emiraten, landen waar het beslist niet koud te noemen is.
Wat betekent dit?
Volgens Marc Lipsitch, vooraanstaand epidemioloog aan Harvard University, heeft warmer weer niet veel invloed op de verspreiding van coronavirussen. Hij baseert deze uitspraak op het feit dat Covid-19 inmiddels over de gehele wereld is verspreid en er in 114 landen (11 maart 2020) geïnfecteerde mensen zijn. Als het virus zou lijken op het influenzavirus dan zou er nu een grootschalige uitbraak moeten gaan plaatsvinden op het Zuidelijk-halfrond. Hier begint namelijk de herfst.