Cannabidiol, oftewel CBD-olie, iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar wat is het nu eigenlijk precies en waar wordt het voor gebruikt? Is CBD-olie verwant aan marihuana – wiet - en zo ja is het dan wel legaal? CBD-olie roept vragen op. We zetten voor u de feiten hier voor u op een rijtje.
Industriële hennep
CBD-olie wordt gewonnen uit de bladeren en bloemtoppen van industrieel geteelde hennep, ook wel vezelhennep genoemd. Deze plant is een van de vele soorten uit de familie van de cannabis, net als wiet. Het zijn een soort zusjes, maar ze zijn zeker niet hetzelfde. Het grote verschil tussen de zusjes is een stofje genaamd THC, dat wel voorkomt in wietplanten maar niet in vezelhennep. En in dat stofje zit nu ook meteen de clou want van THC, oftewel tetrahydrocannabinol, wordt men high. Deze ‘wietplant’, de cannabis sativa heeft ervoor gezorgd dat eigenlijk alle cannabisplanten in een slecht daglicht zijn komen te staan.
Hennep werd al voor onze jaartelling als een heuse wonderplant beschouwd. De zaden ervan werden gegeten, er werd olie uit geperst en de vezels werden gebruikt voor kleding en het maken van touw. Uit overlevering uit de middeleeuwen zelfs blijkt dat hennep veel gebruikt werd door het gewone volk en dat zij gemiddeld langer leefden dan de adel, die dit eten maar te min vond.
Even terug naar de CBD-olie. De olie is dus vrij van de stof THC en bevat alleen een andere stof die in cannabisplanten veelvuldig voorkomt; cannabidiol. Niemand zal dus high worden bij het gebruik ervan. Maar wat dan wel? Uit verscheidene onderzoeken en studies komt naar voren dat aan het stofje cannabidiol diverse medicinale kwaliteiten zijn toe te schrijven. Volgens deze onderzoeken werkt het onder meer ontstekingsremmend, zenuwbeschermend, anti-epileptisch en spierontspannend. In andere, nieuwere onderzoeken wordt ook bekeken of cannabidiol ook een toegevoegde waarde kan hebben in de psychiatrie, de oncologie en in de neurologie.
Hoe werkt het nu precies?
Alvorens te weten wat CBD-olie doet, is het belangrijk te weten dat we in ons lichaam een systeem hebben dat het endocannabinoïde systeem wordt genoemd. Dit systeem is het netwerk van eiwitreceptoren (cannabinoïne receptoren). Gezien de eiwitten die worden afgegeven door cannabidiol veel lijken op de lichaamseigen eiwitreceptoren, neemt het lichaam dit waarschijnlijk gemakkelijk op.
CBD-olie kan echter wel een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen, dus is voor gebruik overleg met een arts en apotheker aan te raden. CBD-olie heeft bijvoorbeeld een versterkend effect op alcohol, op benzodiazepines (kalmerings- en slaapmiddelen) en pijnstillers in de vorm van opiaten, zoals morfine. Daarnaast zijn er verschillende medicijnen die bepaalde eiwitten in de lever blokkeren waardoor cannabidiol niet goed wordt afgebroken en er een ‘stapeling’ oftewel een te veel van ontstaat. En iets waar te voor staat is nooit goed.
Gunstig effect
Veel mensen ervaren voordelen bij het gebruik van CBD-olie omdat het volgens hen gunstig werkt bij slaapproblemen, angstaanvallen, chronische pijn en helpt tegen misselijkheid en mogelijk ook bij reumatoïde artritis.
De inname ervan gaat via de mond, direct onder de tong. Het wordt snel opgenomen door het mondslijmvlies en komt zo in het bloed terecht. De hoeveelheid c.q. dosering verschilt per persoon, dit is afhankelijk van de mate waarin de cannabinoïne receptoren reageren. Er bestaan ook CBD-capsules, dat is voor velen wat makkelijker doseerbaar. Het is hoe dan ook een kwestie van uitproberen. Het is ook zaak wel even vol te houden, want het effect kan even op zich laten wachten. Merkt u na enkele weken geen resultaat, dan kunt u of de dosering wat verhogen of stoppen met het gebruik. Niet iedereen reageert namelijk op CBD.
CBD-olie mag in ieder geval nooit gebruikt worden bij een kinderwens, tijdens de zwangerschap gebruikt worden of bij borstvoeding. Daarnaast nog een kleine waarschuwing, wees heel voorzichtig met het gebruik van alcohol en pas op in het verkeer, CBD kan licht versuffend werken.