Vrijwel iedereen heeft er wel eens last van; van een opgeblazen gevoel in de buik. Vaak ontstaan deze klachten enige tijd nadat er gegeten is en het gevoel kan zo onaangenaam zijn dat zelfs de nachtrust er door verstoord wordt.
Als je last hebt van een opgeblazen gevoel, dan komt dit door een opgezwollen maag- darmkanaal. Deze zwelling kan verschillende oorzaken hebben. Zo kun je bijvoorbeeld te veel lucht ingeslikt hebben omdat je te snel eet of drinkt, kauwgom kauwt, of te snel praat. Daarnaast kunnen bepaalde bacteriën reageren op voedingsmiddelen en zorgen voor (extra) gasvorming. Ook kan het hebben van overgewicht leiden tot een opgeblazen gevoel, simpelweg omdat er minder ruimte is in de buikholte. Naast de hier genoemde oorzaken zijn er nog meer factoren die bijdragen aan een opgeblazen buik. Denk hierbij aan het drinken van alcohol, de leeftijd, roken, bepaalde medicijnen en spanning en stress. En er zijn voedingsmiddelen die in de categorie ‘light’ vallen, die zorgen voor veel gasvorming. Dit zijn met name producten waarin lactose, sorbitol en vruchtensuiker (fructose) zijn verwerkt.
Wat zijn darmgassen?
Darmgassen, zoals koolstofdioxide (CO2) en methaan, worden over het algemeen geproduceerd onder invloed van maagzuur en vetzuren tijdens de vertering van voedsel. Vetzuren vormen zich als koolhydraten onverteerd de dikke darm bereiken, waar ze door bacteriën worden afgebroken (gefermenteerd). Een deel van het op deze manier vrijkomende CO2 ademen we uit, omdat het via ons bloed in de longen terechtkomt. Een deel blijft – samen met andere stoffen als waterstof, methaan, zwavel en ammoniak – achter in de darm en passeert deze in een snel tempo, om vervolgens het lichaam te verlaten in de vorm van lucht. Er zijn dus altijd wel darmgassen in de darm aanwezig.
Een opgeblazen gevoel is naast hinderlijk soms ook pijnlijk en het laten van winden kan erg gênant zijn. Heb je vaak last van zo’n gevoel en kun je de oorzaak niet (goed) achterhalen, dan is een bezoek aan de huisarts verstandig. Hij of zij kan onderzoeken of er misschien een onderliggende aandoening een rol speelt. Dit kan bijvoorbeeld het prikkelbare darmsyndroom zijn, maar ook de ziekte van Crohn.
Wat kun je zelf doen?
Weet je wel waar het opgeblazen gevoel vandaan komt, dan zijn er diverse mogelijkheden om het wat te verminderen. De belangrijkste is een verandering van leefstijl. Eet bijvoorbeeld minder voedsel dat slecht verteerbaar is en eet wat vaker verdeeld over de dag kleinere porties in plaats van een grote maaltijd ineens. Ook kan voldoende lichaamsbeweging helpen. Beweeg dagelijks minstens twintig minuten, het liefst buitenshuis. Drink daarnaast voldoende water en zo min mogelijk koolzuurhoudende (light) frisdranken. Heb je vaak last terwijl je al in bed ligt? Drink dan voor het slapengaan een beker venkel- of anijsthee.
Om op korte termijn snel klachten te verminderen, zijn er preparaten te koop bij de drogist en de apotheek, die een ‘ontschuimend’ effect hebben. Deze middelen kunnen ook gebruikt worden door zwangere vrouwen en door kleine kinderen.
Tips die kunnen helpen een opgeblazen gevoel te voorkomen
- Eet rustig en bewust en kauw goed. Zo slik je tijdens het eten minder lucht in. Door rustiger te eten, zit je ook eerder vol, waardoor er minder voedsel verteerd hoeft te worden.
- Praat niet te veel als je eet. Ook hiermee voorkom je dat er veel lucht in je buik terechtkomt.
- Maak na het eten van een maaltijd een kleine wandeling. Door te wandelen stimuleer je je darmbeweging en zo kunnen gassen je lichaam gemakkelijke verlaten.
- Masseer met rustige bewegingen je onderbuik. Hiermee zet je het gas in beweging.
- Drink een warme kop venkel-, anijs-, gember-, groene of kamillethee, zonder cafeïne. Warme thee heeft een positief effect op de spijsvertering.
Heb je vragen over een opgeblazen gevoel, blijf hier dan niet mee rondlopen. Vraag je huisarts of apotheker om raad.