Hadden we de afgelopen jaren de Social Media Apps SnapChat en Instagram waarop veel van onze tieners en jongeren actief waren, sinds enige tijd is daar de app TikTok bijgekomen. Een app die binnen no-time de wereld veroverd heeft; inmiddels zijn er al meer dan 100 miljoen gebruikers. Op TikTok kun je jezelf filmen terwijl je danst, zingt of playbackt en kun je dit filmpje vervolgens bewerken met grappige effecten voordat je het online zet. Dagelijks worden meer dan 10 miljoen filmpjes op deze manier bekeken, gedeeld, geliket en becommentarieerd. Tot zover is daar niet zoveel mis mee zou je zeggen, muziekfilmpjes van anderen bekijken is alleen maar leuk, toch?
Openbaar
Maar… een van de zaken die bij TikTok anders geregeld is dan bij bijvoorbeeld Facebook, is dat alle profielen standaard ‘openbaar’ zijn. Hierdoor kan iedereen overal altijd alles zien en dit geldt ook voor alle persoonlijke gegevens, waaronder naam en locatie van de gebruikers. TikTok heeft daarnaast ingesteld dat zij zelf, zonder toestemming, filmpjes mag doorplaatsen, ook naar andere Social Media platforms. Zolang het hier om onschuldige zangfilmpjes gaat, is dit niet zo erg, maar tegenwoordig zijn niet alle filmpjes op TikTok meer even onschuldig. Het medium is ontdekt door influencers die er hun waar aanprijzen maar ook door ogenschijnlijk individuele tieners die er hun belangrijke ontdekkingen op willen delen. Ontdekkingen die regelmatig voor waarheid aangenomen worden, maar dit niet zijn.
Plan B
Zo is daar een filmpje waarin het slikken van het tablet dat zich bevindt in de zwangerschapstest van Clearblue een zwangerschap kan voorkomen na onbeschermde seks. Het tablet zou dezelfde eigenschappen hebben als de morning-afterpil, ook wel plan B genoemd en zou dus gezien kunnen worden als noodanticonceptie. Het filmpje is al vele malen bekeken en gedeeld en inmiddels zijn er verschillende meisjes die een soortgelijk filmpje online hebben gezet, waarin een zwangerschapstest wordt opengemaakt, het tablet eruit wordt gehaald en vervolgens wordt ingenomen ter vervanging van de morning-after pil. Hieruit blijkt dat informatie uit een filmpje gemakkelijk voor waarheid wordt aangenomen en dat kopieergedrag ontstaat dat gevaarlijk voor de gezondheid kan zijn.
Silicagel
In het geval van het tablet in de Clearblue zwangerschapstest schrijft Clearblue op haar eigen website dat men zich bewust is van de filmpjes die rondgaan op TikTok en dat men ernstig wil waarschuwen het tablet niet in te nemen en al helemaal niet te gebruiken als morning-afterpil. Het tablet is louter en alleen bedoeld om de test zelf te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht. Hierdoor blijft de test effectief, ook al ligt hij als enige tijd in de winkel. Het tablet bevat op geen enkele manier enige stof die een zwangerschap kan voorkomen, de inhoud is te vergelijken met silicagel (droogmiddel), en is dan ook niet geschikt voor consumptie.
Los van het gevaar uit bovengenoemd filmpje, is het verontrustend te constateren dat inhoud van filmpjes voor waarheid wordt aangenomen, puur en alleen omdat het op Social Media te vinden is.
Heb je nu onbeschermde seks gehad en wil je advies over de morning-afterpil, ga dan naar je huisarts of naar de GGD. Slik nooit zomaar een tablet, terwijl je geen idee hebt wat er in zit.