Is Valentijnsdag een populaire dag om zwanger te raken?
Wist je dat Valentijnsdag al van oudsher een feest is dat om vruchtbaarheid draait en dat in de Romeinse tijd op 15 (!) februari het feest Lupercalia gevierd werd waarbij de vruchtbaarheidsgodin Februa (of Juno) centraal stond? Dat toentertijd priesters gehuld in bokkenhuiden door de straten trokken en met een riem van bokkenleer de vrouwen sloegen die ze tegenkwamen om zo de vruchtbaarheid van de vrouwen bevorderen? Dat dezelfde priesters de namen van de ongehuwde vrouwen van Rome in een grote kom gooiden en dat de ongehuwde mannen één voor éen een naam uit de kom mochten trekken en dat de door deze loterij aan elkaar toegewezen jongeren voor de duur van het feest door het leven gingen als partners? Veel maagdelijkheid ging hier ter plekke verloren en in november volgden vele, soms ongewenste geboorten. Maar dat met de verspreiding van het Christendom in de vroege middeleeuwen de weerzin tegen deze feesten vanuit de kerk toenam? ‘Heidense taferelen’, noemden steeds meer monniken en priesters Lupercalia. Dus gebeurde wat er ook met andere heidense tradities gebeurde; ze werden binnen de kerkelijke leer gehaald. Hoe? Door er in dit geval de naam van de heilige Valentijn aan te verbinden. In 496 riep paus Gelasius I 14 februari uit tot heilige naamdag van Sint Valentijn en werd het heidens vruchtbaarheidsritueel een christelijke aangelegenheid.
November
Is Valentijnsdag ruim vijftien eeuwen later nog steeds, dé dag om kinderen te verwekken? Als je naar de geboortestatistieken kijkt dan lijkt dat niet het geval te zijn. Kinderen verwekt op Valentijnsdag komen ongeveer half november ter wereld en november blijkt nu niet de maand waarin er meer kinderen dan gemiddeld worden geboren. Eerder minder, want als je alle maanden op een rijtje zet, prijkt november slechts op de negende plaats. Augustus staat met stip bovenaan, maar daar zouden de donkere dagen voor kerst wel eens een rol in kunnen spelen. November is ook niet echt de maand waarin het het leukst is om jarig te zijn; vroeg donker, koud en nat en met weinig sfeer zelfs een hele saaie maand.
Anticonceptie
Tegenwoordig is anticonceptie natuurlijk heel anders geregeld dan in de Romeinse tijd. Hadden ze toen hooguit een darm ter beschikking of een vruchtafdrijvend kruidenmengsel, tegenwoordig hebben we de pil, het spiraaltje en natuurlijk condooms. En voor iets ongeplands ook nog de morning-afterpil.
Wil je zwanger worden op een bepaalde datum dan zul je hier al van tevoren over nagedacht moeten hebben en op tijd gestopt zijn met de pil of je spiraaltje hebben laten verwijderen. En ben dan ook nog maar eens vruchtbaar rond de veertiende. Als je je bedenkt dat een eitje maar tussen de 12-24 uur bevrucht kan worden en spermacellen maar 48 uur leven, is het plannen van 14 februari als de verwekkingsdatum haast een onmogelijke klus.
Er zijn dus niet heel veel pré’s te schrijven over de populariteit van zwanger worden op Valentijnsdag, maar dat wil niet zeggen dat dat niet gebeurt, natuurlijk worden er vrouwen zwanger op deze dag, maar dit zal in de meeste gevallen wel gewenst maar niet precies op die datum gepland, zijn gebeurd. Dus vinden er omstreeks de 21ste november geboorten plaats, dan is de verwekking van deze baby’s misschien wel te herleiden naar het feestje van Valentijn, maar is die datum naar alle waarschijnlijkheid een ‘lucky shot’.