Als je last hebt van een hoge bloeddruk, het warm weer is of als je veel zout eet, houd je vaak wat vocht vast. Hierdoor kun je last krijgen van bijvoorbeeld dikke voeten en van een opgezwollen gevoel, oftewel van oedeem. Ook kun je wat zwaarder wegen dan dat je eigenlijk bent. Zijn er mogelijkheden om dat vocht in het lichaam wat kwijt te raken of is het in de meeste gevallen noodzakelijk hier medicatie, zoals plasmiddelen, tegen te nemen?
Vocht in ons lichaam is noodzaak, want zonder kunnen we als mens niet bestaan. We bestaan voor 70% uit water en dat water is terug te vinden in iedere cel waar ook in ons lichaam. Als gevolg van bijvoorbeeld hormoonschommelingen, te zout eten of weersinvloeden, zoals extreme warmte, kan onze vochtbalans echter totaal uit balans raken. We houden extra vocht vast en we voelen ons niet lekker, krijgen hoofdpijn en soms dikke voeten en/of vingers. Het klinkt misschien gek, maar om de vochthuishouding weer in balans te krijgen, is het drinken van water een belangrijke stap. Want het water dat je drinkt, stimuleert de nieren om extra te werken. Water is trouwens niet het enige vocht dat de nieren aanzet tot actie ook koffie en thee hebben dit effect. Daarnaast is het van belang om het kaliumgehalte goed op peil te houden. Kalium trekt vocht de cellen in, in tegenstelling tot zout dat het vocht juist aan de cellen onttrekt. Kalium zit in bepaalde voedingsmiddelen, zoals bananen, tomaten, zonnebloempitten en groenten. Toch is het zaak hier niet overmatig veel van te eten, want een te veel aan kalium kan leiden tot hartritmestoornissen.
Water drinken
Wil je af van die dikke voeten en van die paar kilo meer dan blijft water het beste devies. Vaak wordt gezegd dat er ook een aantal voedingsmiddelen zijn die bij kunnen dragen aan vochtverlies. Bijvoorbeeld bleekselderij, komkommer en worteltjes en dit is ook zo. Alleen niet om de groente zelf, maar om de grote hoeveelheid water die ze bevatten. Daarnaast bevatten ze van nature ook nog eens weinig calorieën, waardoor je gemakkelijker wat gewicht verliest.
Het belangrijkst is om zo min mogelijk zout te gebruiken. Zout en we hebben dat al eerder genoemd, onttrekt het vocht aan de cellen. Zout zit ongemerkt in heel veel producten, vooral in kant-en-klaar maaltijden, in pizza’s, brood, koekjes en gebak. Als je vindt dat eten lekkerder smaakt met zout, denk dan eens aan een vervanger als verse peterselie.
Vaak heb je zelf niet duidelijk of je wel genoeg vocht binnenkrijgt, de richtlijn is anderhalf tot twee liter per dag. Een check is je urine, heeft deze een kleurtje anders dan heel zacht geel dan krijg je te weinig vocht binnen. Maar let wel, maak het niet te bont. Je kunt niet oneindig veel drinken, dit kan je lichaam ook niet aan en dan slaat de balans naar de andere kant door. Ook dan reageert je lichaam en in dit geval juist met te veel wateropname in de cellen. Drink dus voldoende maar overdrijf het nooit, er ligt zo een watervergiftiging op de loer!