Een SOA, oftewel een seksueel overdraagbare aandoening, is over het algemeen geen onderwerp voor een goed gesprek aan de keukentafel. Net zomin eigenlijk als de veroorzaker ervan, het hebben van seks. Zolang het bij grapjes maken erover blijft praten we er misschien nog wel met elkaar over, maar zodra het serieus wordt, blijkt het toch een hele moeilijke. Dat is natuurlijk al zo van generatie op generatie, maar anno 2018, nu alles open en bloot op het internet te vinden is, zou je misschien toch anders verwachten. Echter het blijft een beladen onderwerp en dus een gemiste kans omdat we seks wel collectief praktiseren en het belangrijk is de eventuele gevolgen ervan bespreekbaar te maken. Een zwangerschap bijvoorbeeld, maar zeker ook de andere gevolgen die het hebben van seks met zich mee kan brengen, SOA‘s dus.
Over het algemeen denken we dat het krijgen ervan niet zo’n vaart loopt. Zeker niet als we niet te veel verschillende bedpartners hebben, zal het vast allemaal wel loslopen. Meestal realiseren we ons niet dat aan iedere nieuwe bedpartner ook eerdere bedpartners vasthangen en ook daar weer aan waardoor je niet kunt bedenken of je iets van iemand op kunt lopen.
Slijmvlies
Hoe komt het nu eigenlijk dat er een aantal ernstige virussen en bacteriën juist door het hebben van seks worden overgedragen? Daar is een vrij simpele verklaring voor. Je huid is over het algemeen een goed schild om van alles tegen te houden, maar je slijmvlies kan dat niet. De huid is hier zo dun en zo doorbloed dat het een gemakkelijke doorgang vormt voor allerlei ongewenste virussen en bacteriën. Neem daarnaast een vochtige, warme omgeving en er kan ook nog flink vermenigvuldigd worden. En laten nu mond, vagina, penis en ook anus juist voor een groot deel uit slijmvlies bestaan
Het is altijd verstandig om veilig te vrijen totdat je, en dat kun je alleen maar als jij en je bedpartner zich laten testen, zeker weet dat je beiden niets onder de leden hebt. Waarna, als je wisselt van partner, een test opnieuw moet gebeuren. Heb je eenmaal een SOA dan ben je er nog niet één twee drie vanaf, als je het al in de gaten hebt.
Een aantal SOA’s kennen we wel, tenminste van naam dan. Neem bijvoorbeeld chlamydia, herpes, syfilis, gonorroe en natuurlijk hiv, maar wist je dat er ook SOA’s zijn die zeker aandacht verdienen, maar waar je eigenlijk weinig van hoort? Neem bijvoorbeeld het cytomegalovirus, een virus dat heel veel mensen bij zich dragen (zo’n 65% van de volwassenen) en dat zich heerlijk nestelt in onze lichaamsvochten, zoals urine, speeksel, bloed, tranen en sperma. Het is familie van herpes en het is over het algemeen een slapend virus, zolang je eigen immuunsysteem goed werkt. Maar is je systeem verzwakt, dan wordt het wakker en kan levensbedreigend worden, met bijvoorbeeld long- en hersenontstekingen. Vanwege de ondertussen al meer dan gigantische verspreiding en het feit dat het virus zich ook verspreidt via speeksel, is het een erg lastige SOA om tegen te houden.
Anders is dat met de SOA trichomonas, een parasiet, Deze engerd zorgt voor stevige infecties bij zowel mannen als vrouwen en blijft de infectie onbehandeld dan kan dat tot onvruchtbaarheid leiden. Als je vrijt met condoom, wordt trichomonas niet overgedragen.
Een andere SOA die zeer zichtbaar is als je hem eenmaal hebt opgelopen, is die van de genitale wratten. De wratten zijn goedaardig en kunnen dus niet echt kwaad. Genitale wratten worden veroorzaakt door een virus, dat binnendringt via kleine scheurtjes in het slijmvlies. Scheurtjes veroorzaakt door wrijving. In de Benelux krijgen per jaar ongeveer 20.000 mensen genitale wratten, terwijl ze gemakkelijk te voorkomen zijn door – opnieuw - veilig te vrijen. Het virus is een van de vormen van het humaan papillomavirus (HPV) dat in een andere vorm baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Genitale wratten verdwijnen meestal spontaan binnen een jaar, maar het is verstandig ze te laten weghalen, anders blijf je een bron van besmetting. Dit kan door snijden of bevriezen.
Wat voor vrijwel alle seksueel overdraagbare aandoeningen geldt; je loopt ze niet op als je veilig vrijt. Deze blog is niet gesponsord door condoomfabrikanten, maar uit zorg voor ons eigen welzijn zijn condooms wel verstandig om te allen tijde bij ons te dragen, of je nu man bent of vrouw.