Veel vrouwen hebben er wel eens last van, van een brokkelige wittige afscheiding uit de vagina die vaak gepaard gaat met stevige jeuk en soms ook met een branderig gevoel. Heel vervelend en erg irritant en omdat het klachten in de ‘intieme zone’ betreft, is het voor veel vrouwen ook nog lastig hierover te praten en naar de huisarts te gaan om de klachten te laten verhelpen. Door reclames op de televisie probeert men het taboe dat nog steeds rust op deze aandoening, die candidiasis heet, wel te verminderen, maar er zijn nog steeds veel vrouwen die door blijven lopen met klachten en die ze proberen met huis – tuin en keukenmiddeltjes, zoals een tampon met yoghurt of azijn op te lossen. Gelukkig zijn er wel andere middelen verkrijgbaar, zowel in de vrije verkoop als op doktersrecept die de Candida Albicans schimmel doden en de klachten verminderen.
Candidiasis, beter bekend als Candida is een schimmelinfectie die wordt veroorzaakt door een gist (een eencellig micro-organisme). Deze infectie die ook wel mycose genoemd wordt, komt vooral voor op warme vochtige plaatsen van ons lichaam, zoals op de slijmvliezen en we zien het dan ook meestal in de mond, de vagina en in de darmen. Heel veel mensen dragen de gist Candida Albicans bij zich zonder daar klachten van te ondervinden. Pas bij een verminderde weerstand door bijvoorbeeld ziekte, na een breedspectrum-antibioticakuur of onder invloed van een veranderende hormoonspiegel, wordt de gist actief, gaat draden vormen en verandert in een schimmel waar men veel hinder van kan ondervinden.
Spruw
Candida Albicans komt niet alleen bij vrouwen voor in de vagina, maar is op meer plekken in het lichaam actief. Zo zien we (meestal) bij jonge baby’s soms ook witgele brokjes in de mond en op de tong: spruw. Waarschijnlijk heeft de baby de infectie opgelopen tijdens de bevalling, als de moeder candida in de vagina heeft of via de tepel tijdens de borstvoeding. De meeste baby’s ondervinden geen klachten, maar soms kan de infectie pijnlijk zijn. Diezelfde Candida Albicans veroorzaakt ook uitslag op de billen, die we luieruitslag noemen.
De schimmelinfectie kan ook op de huid voorkomen en dan met name op warme en soms ook vochtige plaatsen, zoals de liezen, onder de borsten en bij mensen met overgewicht waar huid op huid contact is. Ook zien we de infectie vaker bij mensen met diabetes met schommelende bloedwaarden. Omdat mensen met diabetes minder gevoel hebben in de huid vallen huidirritaties minder snel op en kunnen kleine wondjes grote problemen veroorzaken. Mensen met diabetes moeten dan ook altijd alert zijn op een eventuele schimmelinfectie.
Systemische candidiasis
Naast de relatief onschuldige maar wel zeer hinderlijke plaatselijke candida-infectie kan in zeldzame gevallen Candida in het bloed terechtkomen. Dit wordt een gegeneraliseerde infectie of systemische candidiasis genoemd. Deze ernstige vorm komt alleen voor bij al zeer zieke mensen met een sterk verminderde weerstand, bijvoorbeeld na een chemokuur, of na een orgaantransplantatie.
Het ‘Candida-syndroom’
In diverse (niet-reguliere) kringen wordt zeer regelmatig gesproken van het Candida-syndroom. Een syndroom met zeer uiteenlopende klachten die zijn oorsprong zou hebben in overgroei van Candida in de darmen, variërend van darmklachten tot depressiviteit, hoofdpijn en extreme vermoeidheid. Tot op heden is er echter geen enkel wetenschappelijk bewijs dat bovengenoemde klachten in verband kunnen staan met een Candida-infectie. Ter bestrijding van de klachten wordt nogal eens een ‘candida-dieet’ ingesteld. Een streng dieet waarbij vooral melkproducten en suikers (koolhydraten) uit onder andere fruit worden weggelaten, omdat deze de voedingsbronnen voor Candida zouden zijn. Door het weglaten van essentiële voedingsmiddelen wordt een dergelijk dieet onvolwaardig en kan er een tekort aan vezels, vitaminen en mineralen ontstaan met alle gevolgen van dien.
Voor het vaststellen van een infectie met Candida Albicans is het altijd verstandig om naar de huisarts te gaan. Deze kan de juiste diagnose stellen op basis van de klachten en kan ook eventueel een kweek afnemen. Hij of zij kan gerichte antischimmelmedicatie, in de vorm van een crème of tabletten voorschrijven, waardoor de klachten in de meeste gevallen zullen afnemen. Omdat een Candida-infectie vaak gerelateerd is aan een verminderde weerstand is het in een aantal gevallen goed om probiotica te nemen, maar ook hier is het verstandig dit eerst te overleggen met de huisarts.