Waarschijnlijk sta je er niet bij stil als je iets eet, maar ons voedsel zit vol met bacteriën. Van een aantal kunnen we ziek worden, maar er zijn er ook die juist erg goed zijn voor onze gezondheid. In een aantal gevallen worden ze zelfs toegevoegd aan ons eten en dan noemen we ze met een mooi woord probiotica.
Het woord probiotica is afkomstig van het Latijnse pro dat voor betekent en het Griekse bios dat leven betekent. De precieze definitie ervan is in 2002 door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vastgelegd en luidt ‘Levende micro-organismen die wanneer in voldoende hoeveelheden toegediend, een gunstig effect hebben op de gastheer’. Het zijn dus bacteriën die goed zijn voor de mens maar het zijn beslist geen geneesmiddelen. Ze moeten dan ook niet verward worden met de antibiotica wat letterlijk tegen het leven betekent en bacteriën doodt.
Immuunsysteem
Bepaalde voedingsmiddelen, zoals zuurkool en yoghurt, bevatten van nature bacteriën die in de categorie probiotica zouden kunnen vallen, ware het niet dat de hoeveelheid per product te laag is om goed werk in ons lichaam te kunnen verrichten. Daarnaast zijn deze specifieke bacteriën niet zo goed bestand tegen ons zeer agressieve maagsap waardoor er maar weinig levend onze darmen bereiken. Dat is wel anders met de bacteriën die toegevoegd worden aan diverse voedingsmiddelen, zoals aan (yoghurt)drinks en voedingssupplementen. Deze zijn resistent gemaakt tegen onze zure maaginhoud waardoor ze uiteindelijk levend onze darmen bereiken. Hier kunnen ze dan uiteindelijk hun goede werk doen. Ze zorgen voor een betere werking van de darmen en voor een versterking van het immuunsysteem. Met andere woorden, ze zorgen voor een betere weerstand waardoor de kans op verschillende infectieziekten verkleind wordt. Toch is het wel verstandig goed op te letten welke probiotica in het product zijn toegevoegd, want lang niet alle bacteriën hebben een goede werking. De bacterie moet met zowel geslachtsnaam als soortnaam en de stamnaam op de verpakking genoemd staan, zoals Lactobacillus (geslacht) Casei (soort) Shirota (stam).
TNO
Sinds vorig jaar -2018- wordt door TNO soms het advies gegeven om bij gebruik van een antibioticum, gebruik te maken van de probiotica bijwerkingen. Dit geldt dan met name bij een breedspectrum antibioticum, zoals amoxicilline dat veel verschillende bacteriën doodt en dus ook goede die al in de darm aanwezig zijn. Door dat extra verstorend effect in de darm zorgt het namelijk voor AGD oftewel antibiotica-gerelateerde diarree. Deze diarree wordt door probiotica verminderd maar ook wordt, door een verhoging van de weerstand de kans op de terugkeer van een infectie verkleind. Het is verstandig om probiotica steeds twee uur na het innemen van antibiotica te gebruiken en hier na de kuur nog tenminste twee weken mee door te gaan.