Een aandoening die veel voorkomt bij vrouwen, maar soms ook bij mannen, is een blaasontsteking; een door bacteriën veroorzaakte ontsteking van het slijmvlies van de blaas. Vaak zijn dit bacteriën die thuishoren in de darmen en die via de plasbuis in de blaas terecht zijn gekomen, waar ze gaan ontsteken. In de meeste gevallen is de E. coli bacterie de boosdoener. Klachten van een blaasontsteking zijn meestal het vaker aandrang hebben om te plassen, een branderig gevoel tijdens het plassen en soms een troebele, ruikende urine.
Tekst gaat verder onder de video.
Er is een logische verklaring voor het feit dat vrouwen vaker last krijgen van een blaasontsteking dan mannen. Hun plasbuis is een stuk korter en zit een stuk dichter bij de anus. Ook kunnen tijdens geslachtsgemeenschap gemakkelijk bacteriën in de plasbuis terecht komen.
E. coli bacterie
De E. coli bacterie (Escherichia coli) is een bacterie die bij iedereen voorkomt in de dikke darm. Het is een nuttige bacterie die een aandeel levert in de stofwisseling en helpt bij de aanmaak van vitamine K, nodig voor een goede bloedstolling. Ook helpt het indringers buiten de deur te houden. Maar dit doen de E. coli alleen in de darm. Komen ze op andere plaatsen in ons lichaam terecht, zoals in de blaas, dan kunnen we er ziek van worden. Dit komt door de manier waarop deze bacterie gevormd is. Hij heeft kleine stekels, pili genoemd, die fungeren als een soort klittenband. Ze hechten zich hiermee vast aan het slijmvlies, gaan delen en hopen zich op, waardoor ze een ontsteking kunnen veroorzaken. Goed drinken, kan helpen de bacteriën weg te spoelen, maar als dat niet lukt en de klachten houden aan, kan een behandeling met een antibioticum een oplossing zijn.
Resistentie
Echter, als een blaasontsteking regelmatig met antibiotica wordt behandeld, is de kans op resistentie van de bacterie erg groot. Dit betekent dat de E. coli bacterie ongevoelig is geworden voor de antibiotica en dat de klachten dus niet overgaan. Het is dan nodig om over te stappen op een ander antibioticum. Om resistentie te voorkomen, is het verstandig niet te snel naar antibiotica te grijpen. Beter is het om een aantal maatregelen te nemen en te kijken of de ontsteking hiermee vanzelf overgaat. Drink bijvoorbeeld minstens 1,5 tot 2 liter (water) per dag. Dit verdunt de urine en zorgt voor een betere afvoer van de afvalstoffen in de blaas. Stel ook het plassen nooit uit en plas de blaas altijd helemaal leeg. Voor vrouwen geldt ook dat het verstandig is na seks direct te gaan plassen. Geeft de blaasontsteking pijnklachten, dan kunnen pijnstillers als paracetamol, zeker helpen.
Als de klachten heel erg heftig zijn, het plassen gaat bijvoorbeeld helemaal niet, of als de klachten langer dan een week aanhouden, is antibiotica nodig. De kans dat een blaasontsteking overgaat in een nierbekkenontsteking is dan namelijk aanwezig.
Bij mannen met een blaasontsteking worden eerder antibiotica voorgeschreven. Dit omdat, door de langere plasbuis, de ontsteking minder vaak voorkomt en hij vrijwel altijd een heftiger verloop heeft. De kans op een nierbekken- of een prostaatontsteking is dan ook een stuk groter.