Slik je medicijnen, dan kan het zijn dat je in gewicht toeneemt. Er zijn namelijk verschillende medicijnen die als bijwerking ervoor zorgen dat je een aantal kilo’s aankomt. Soms omdat je eetlust is toegenomen, maar het kan ook zijn dat je meer vocht vasthoudt of dat je stofwisseling langzamer verloopt.
Tekst gaat verder onder de video
Enkele oorzaken van gewichtstoename
Hongergevoel en zin hebben in eten, worden geregeld vanuit de hersenen. Er zijn medicijnen die van invloed zijn op het gevoel van verzadiging oftewel op het gevoel genoeg gegeten te hebben. Dit gevoel neemt af, waardoor je meer gaat eten en ook eerder honger hebt. Omdat je dus meer en vaker eet, is de kans groot dat je een teveel aan calorieën binnenkrijgt. Dit teveel wordt als reserve opgeslagen in de vorm van vet.
Er zijn ook medicijnen die van invloed zijn op de vochtregulatie in het lichaam. Vocht wordt normaliter uitgescheiden via urine en zweet, maar sommige medicijnen houden vocht vast. Dit merk je meestal door opgezette enkels en onderbenen. Houd je vocht vast, dan is het juist verstandig om genoeg te drinken, zodat afvalstoffen het lichaam kunnen verlaten en zich niet ophopen. Dit ophopen geeft namelijk weer andere bijwerkingen als hoofdpijn of kramp. Drink wel water en geen calorierijke (fris)dranken. Deze laatste zorgen ook voor gewichtstoename.
Gewichtstoename kan ook veroorzaakt worden door een trager werkende stofwisseling of schildklier. Hierdoor krijgt het lichaam meer tijd om voedingsstoffen uit voeding op te nemen die vervolgens in de vorm van vet worden opgeslagen.
Om welke medicijnen gaat het?
Er zijn specifieke medicijnen op te noemen die voor een gewichtstoename kunnen zorgen. We noemen er hier een aantal bekende. Dit rijtje is echter niet volledig. Wil je weten of het medicijn dat jij gebruikt ook kan zorgen voor gewichtstoename als bijwerking, kijk dan bij het betreffende medicijn op deze site.
Medicijnen tegen diabetes
Medicijnen tegen diabetes vertragen in een aantal gevallen de stofwisseling. Hierdoor neemt het gewicht toe. Er is echter ook een medicijn dat de stofwisseling juist versnelt en dat zorgt voor gewichtsafname: metformine. Omdat diabetes type II vaak veroorzaakt wordt door overgewicht, is metformine een veel voorgeschreven medicijn.
Corticosteroïden
Het gebruik van corticosteroïden (ontstekingsremmers) leidt vaak tot gewichtstoename. Dit omdat ze zowel zorgen voor een vertraagde stofwisseling als voor extra eetlust én het vasthouden van vocht. Een bekende corticosteroïd waarbij dit effect snel merkbaar is, is prednison.
Bètablokkers
Bètablokkers zijn bedoeld om het hart te ontlasten en worden vaak voorgeschreven bij een hoge bloeddruk of voor het vertragen van de hartslag. Door een vermindering van de pompfunctie van het hart houdt het lichaam meer vocht vast.
Antidepressiva
Een aantal medicijnen die voorgeschreven worden bij een depressie zorgen voor een verhoogde eetlust, echter dit verschilt per patiënt en per medicijn.
Wat kun je aan een gewichtstoename doen?
De eenvoudigste oplossing om een gewichtstoename te voorkomen, is te stoppen met het innemen van het betreffende medicijn. Maar de medicijnen worden niet voor niets voorgeschreven, dus in de meeste gevallen is dit geen reële optie. Wel is het in overleg met de voorschrijvend arts en/of apotheker mogelijk te kijken of er een alternatief medicijn voorhanden is.
Daarnaast is het belangrijk om minder maar wel gezond en gevarieerd te eten, genoeg te drinken en dagelijks minstens een half uur te bewegen. Gebruik geen middelen die zouden kunnen helpen bij het afvallen, zoals afslankpillen. Deze leveren niet het gewenste resultaat, maar zorgen wel voor extra bijwerkingen als hoge bloeddruk en/of hartkloppingen.
Heb je vragen of medicijngebruik en bijwerkingen, vraag dan advies aan de apotheker.