Stoppen met roken is voor heel veel mensen een lastig iets. Toch blijkt het wel te kunnen, ook al bent u al jaren een fervent roker en rookt u misschien wel meer dan een pakje sigaretten per dag. In een van onze eerdere blogs, om precies te zijn onze blog van 31 mei 2018 over Wereld niet roken dag, vertelden we u al over het directe resultaat wat betreft gezondheid bij het niet roken van een sigaret. Al na 20 minuten zonder nicotine boost, dalen onze bloeddruk en hartslag aanzienlijk en al na 12 uur is het koolmonoxide-gehalte in het bloed gedaald naar normale waarden. Daarnaast zijn er natuurlijk een aantal gezondheidseffecten die pas op wat langere termijn behaald worden, zoals het verdwijnen van uw rokershoest en de kans op het krijgen van een beroerte of longkanker. Hierbij geldt ook nog eens hoe langer u gerookt hebt en hoe ouder u bent hoe langer het duurt voordat deze effecten optreden. Zo jong mogelijk stoppen dus is wel het advies.
In hetzelfde artikel vertelden wij u ook dat er jaarlijks meer dan een miljoen mensen één of meerdere pogingen doen om te stoppen met roken en dat hier uiteindelijk 90% niet voor altijd in slaagt. Uit recent onderzoek blijkt het een feit dat als u in uw eentje met roken stopt in uw omgeving, het erg moeilijk is om niet in de verleiding te komen. Stop je met meerderen tegelijk, dan blijkt uit ervaring dat het al dan niet definitief stoppen dan toch ietwat gemakkelijker is. Hierbij spelen ongetwijfeld saamhorigheid maar ook sociale druk een rol.
Positieve kracht
Omdat blijkbaar dus gezamenlijk stoppen met roken positieve kracht geeft, hebben KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting, het Longfonds, het Ministerie van WVS, het Trimbos-Instituut en de GGD GHOR Nederland het initiatief genomen om één maand per jaar met een campagne van 28 dagen, op te roepen tot een samen niet roken. Dit onder de naam Stoptober. Deze campagne wordt sinds 2014 gehouden en is dus dit jaar al toe aan haar eerste lustrum. Inmiddels zijn al zo’n 120.000 mensen, door het meedoen met Stoptober definitief met roken gestopt.
Katja Schuurman
De campagne van 2018 wordt getrokken door een aantal bekende Nederlanders, waaronder Katja Schuurman en Jan Slagter, die zich gecommitteerd hebben aan het 28 dagen niet roken en zelfs voor het aanzien van heel Nederland op televisie hun laatste sigaret hebben gerookt. Die 28 dagen zijn trouwens niet heel willekeurig gekozen. Uit, wederom onderzoek, is gebleken dan 28 dagen precies lang genoeg zijn om de positieve effecten van het niet roken te ervaren. De ontwenningsverschijnselen zijn dan inmiddels voorbij en 28 dagen zijn als afgebakende periode ook nog eens heel goed te overzien. Ook is gebleken dat na 28 dagen het stoppen met roken vijf keer zo groot is.
Appje
Mensen die zich aangemeld hebben om mee te doen met Stoptober, ontvangen via en appje iedere dag diverse aanmoedigingsberichten. Ook filmpjes en puzzeltjes komen voorbij om de momenten door te komen als het even wat moeilijker gaat. Verder kan iedereen zijn of haar eigen ervaringen delen via sociale media, zoals Facebook en Twitter waardoor het gezamenlijk ergens voor staan, steeds groter wordt. Stoptober wordt nu naast 1 januari als een nieuw nationaal stopmoment gezien. Inmiddels is Stoptober begonnen, maar dat betekent niet dat u tot volgend jaar moet wachten om alsnog mee te doen; u kunt nog altijd instromen en iedere sigaret die u niet rookt, is er eentje op weg naar een gezonder leven.