Last van hooikoorts? 10 tips om het te overleven
Op de dag dat de meteorologische lente is begonnen, mag de lucht dan mooi blauw zijn, een snijdende oostenwind en een gevoelstemperatuur van -10 doen nog niet denken aan het feit dat bomen en grassen gaan uitlopen en dat het hooikoortsseizoen zijn aanvang neemt. Iedereen die van zichzelf weet gevoelig te zijn, zal binnenkort weer proberen maatregelen te nemen om het niezen, de jeuk en tranende ogen tot een minimum te beperken, maar hoe doe je dat eigenlijk?
Tekst gaat verder onder de video
Histamine
Het is wel interessant om eerst kort uit te leggen wat er precies gebeurt in je lijf, als je hooikoorts hebt. Hooikoorts valt in de categorie van de allergieën, een reactie van het afweersysteem van het lichaam op stoffen van buiten het lichaam, die normaal niet tot een reactie zouden moeten leiden. Je afweersysteem is bedoeld om datgene dat niet in je lichaam thuishoort, op te ruimen en dan doet ze met het ‘loslaten’ van histamine in het bloed, een stof die ontstekingsreacties veroorzaakt en de bloedvaten verwijdt. Hierdoor kunnen ‘vijanden’ worden uitgeschakeld.
Voordat je lichaam allergisch reageert op een bepaalde stof, zoals pollen, moet het er al een keer mee in contact zijn geweest, zodat het een volgende keer als vijand kan worden herkend. Waarom pollen - en met pollen worden alle soorten stuifmeel die voor bestuiving afhankelijk zijn van wind bedoeld - bij 10 tot 20% van de mens tot een reactie leidt, is nog steeds niet helemaal duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat niet iedereen evenveel klachten heeft en ook niet iedereen een allergie ontwikkelt voor hetzelfde soort stuifmeel. Wat ook heel duidelijk is, is dat de klachten bijzonder hinderlijk zijn en bij veel mensen zorgen dat zij niet optimaal kunnen functioneren.
Aan de pollen in de lucht kunnen we helaas weinig veranderen. Die dwarrelen er flink in rond, wat we wel kunnen doen is een aantal maatregelen nemen om de hinder zo klein mogelijk te maken. Wij geven je tien handige tips die het komende hooikoortsseizoen hopelijk een beetje verlichten.
Tien tips om hooikoorts te overleven
- Houd een dagboek bij Zoek uit voor welke stuifmeelsoorten je allergisch bent. Houd een dagboek bij waarin je de heftigheid van je reactie schrijft en kijk of je een patroon kunt ontdekken. Je kunt ook je arts vragen om een uitgebreide allergietest.
- Volg de pollenberichten Op internet en met een appje op je telefoon, kun je pollenberichten bijhouden. Iedere dag wordt aangegeven hoe hoog de concentratie die dag zal zijn en wat een juiste manier van handelen voor die dag is.
- Blijf binnen Het is verstandig zo min mogelijk naar buiten te gaan op dagen dat de concentratie van pollen hoog is. Meestal zijn dit droge, zonnige dagen. Als het regent worden de pollen als het ware uit de lucht weggespoeld.
- Douche regelmatig Ben je buiten geweest, ga dan onder de douche en spoel de pollen van je lichaam en uit je haar.
- Smeer vaseline Smeer vaseline rond de ogen, onder de neus en op de lippen. Hierdoor worden de pollen deels opgevangen en komen ze niet in de ogen of in de neus terecht.
- Draag een zonnebril Met het dragen van een zonnebril voorkom je dat er pollen direct in je ogen terecht komen.
- Was je kleren iedere dag Gooi je kleren iedere dag in de was en voorkom dat je ze uittrekt of neerlegt in de slaapkamer. Door het uittrekken, dwarrelen de pollen rond en dat is vervelend in een kamer waar je wilt genieten van je nachtrust.
- Zorg voor een schone airco in de auto Tijdens het rijden ‘vangt’ je auto grote hoeveelheden pollen. Een airco bevat een pollenfilter, waardoor ze uit de lucht gefilterd worden en jij er geen last van hebt. Mits je je airco regelmatig laat schoonmaken. Doe je dit niet, zet dan nadat je de airco aangezet hebt tien minuten je ramen op een kiertje.
- Rook niet Rook van sigaretten, maar ook het inademen van drijfgassen uit onder andere deodorant spray’s, maakt je slijmvliezen gevoeliger voor een reactie door histamine.
- Slik anti-histamine Als je weet wanneer je lichaam allergisch gaat reageren, kun je anti-histaminetabletten slikken. Als voorzorg, kun je dit gedurende langere perioden doen. Sommige tabletten zijn vrij verkrijgbaar en anderen zijn alleen verkrijgbaar op recept.