Door de extreem zachte winter en het mooie weer van nu, is de natuur veel eerder in bloei gekomen dan tot nu toe gebruikelijk was. Het is dan ook niet echt een verrassing dat ook het hooikoortsseizoen vroeger van start is gegaan en dat veel mensen allergische reacties als niezen en loopneuzen hebben. In deze tijd van het coronavirus (Covid-19) is dat extra lastig. Een aantal van de symptomen van hooikoorts, eigenlijk pollenallergie, lijken namelijk op die van het coronavirus en hierdoor ontstaat op verschillende fronten ongerustheid. Bij mensen met hooikoortsklachten zelf; zou het misschien ook corona kunnen zijn? Maar ook bij de omgeving: zij weten niet waarom er gehoest en geniest wordt en dit kan leiden tot vervelende situaties. Er zijn, naast overeenkomsten, zoals hoesten, niezen, vermoeidheid en hoofdpijn, gelukkig ook een aantal verschillen tussen het coronavirus en hooikoorts aan te geven. We zetten ze hier op een rijtje.
Tekst gaat verder onder de video
De verschillen tussen corona en hooikoorts
Een van de belangrijkste verschillen tussen hooikoorts en corona is die van het hebben van koorts, alhoewel niet alle coronapatiënten koorts krijgen. Ook al komt in de naam hooikoorts het woord koorts voor, koorts heb je bij een allergische reactie op pollen vrijwel nooit.
Een ziek gevoel
Heb je het coronavirus, dan voel je je goed ziek en dit blijf je je voelen. Bij hooikoorts kan er een gevoel van niet lekker zijn, optreden, maar dit gaat meestal na enkele uren weer over als je binnenshuis bent.
Verlies van geur- en smaak
De meeste patiënten, besmet met corona geven aan dat ze nog maar weinig ruiken en dat het eten niet smaakt. Mensen met hooikoortsklachten hebben hier geen last van.
Verschil in niezen
Als een reactie op pollen gaat iemand met hooikoorts niezen. Dit ontstaat door kriebel in de neus. Niezen als gevolg van corona ontstaat niet als een reactie op kriebel, maar als een reactie van het lichaam op het virus.
Reactie op medicijnen
Op dit moment is er nog geen medicijn beschikbaar voor coronapatiënten. Voor mensen met hooikoorts zijn deze er wel. Door het slikken van anti-histaminetabletten, worden de allergische klachten onderdrukt waardoor ze duidelijk verminderen.
Aanhoudende hoest
Coronapatiënten kunnen soms langdurig achter elkaar hoesten, soms wel meer dan een uur. Ook komt het hoesten in buien terug die bijna niet te stoppen zijn. Bij hooikoorts komt dit niet voor.
Ondanks dat hooikoorts een ‘buitenaandoening’ is, met andere woorden je loopt het buiten op en binnen gaat het weer snel over, kun je ook in deze tijd van binnenblijven, hooikoortsklachten krijgen. Dit komt omdat pollendeeltjes door de lucht ‘reizen’ en door open deuren en ramen kunnen vliegen. Het is dan ook verstandig om, als je last van hooikoorts hebt, iedere dag anti-histamine te gebruiken, samen met bijvoorbeeld antiallergische oogdruppels en een neusspray. Ook kun je vaseline in je neus smeren als een barrière voor de pollen. En ben je buiten geweest, was dan je handen, ga onder de douche en trek schone kleren aan. Worden je klachten nu beduidend minder dan zijn je verschijnselen die van hooikoorts en niet die van corona. Lees als je last hebt van hooikoorts, ook eens onze blog ‘Last van hooikoorts? 10 tips om het te overleven’.
Maar.. ook mensen met hooikoorts kunnen het coronavirus oplopen, Neem bij twijfel dan ook altijd telefonisch contact op met je huisarts.